Delta Lloyd verhoogt premies autoverzekering


Autoverzekeraar Delta Lloyd heeft de premie autoverzekering per 6 september 2012 verhoogd. Naar eigen zeggen is de verhoging van de premie noodzakelijk vanwege de steeds verder stijgende schadelast. Al sinds 2011 heeft de autoverzekeraar te maken met hogere schadelasten bij auto-ongevallen. Gemiddeld zal de premie met ongeveer 8.5 procent stijgen voor verzekerden die een WA-autoverzekering hebben afgesloten.

Stijgende premies
Niet alleen op de WA-autoverzekering is een stijging van de premie merkbaar. De WA-beperkt casco autoverzekering wordt 6,2 procent duurder. Het minst stijgt de premie voor de WA-allriskverzekering: verzekerden kunnen hier rekenen op een verhoging van de premie met 3,6 procent.

Met de verhogingen op de autopremie bij Delta Lloyd moet de steeds verder stijgende schadelast gecompenseerd worden. Volgens de autoverzekeraar is de totale schadelast met ruim 25 procent gestegen sinds 2010.

Opvallend
Dat bij Delta Lloyd verzekerden te maken krijgen met een stijgende autoverzekeringspremie, is opvallend te noemen. De gemiddelde schadelast is sinds 2010 met ruim 8 procent afgenomen.

Volgens Delta Loyd is de schadelast vooral toegenomen door meer letselschade en diefstallen. Ook stormschade sinds 2010 doet de schadelast stijgen: er vond een verdubbeling van de schadefrequentie plaats bij brand-, storm-, en natuurschade. “Dit komt vooral door stormschade in de zomermaanden”, legt de autoverzekeraar uit.

Combined Ratio
Ook vorig jaar had Delta Lloyd problemen met de stijgende schadelast. De premie wordt bepaald aan de hand van een zogenaamde ‘combined ratio’. Deze combined ratio verhoudt zich tussen de schadelast en de premie van de autoverzekering.

Uit cijfers van Assurantie Magazine blijkt dat de combined ratio zich vorig jaar verhield tot 133% van het totaal aantal WA-schades. In cijfers betekent dat dat de verzekeraar op elke ontvangen euro verzekeringspremie 1,33 euro uit moest betalen aan autoschades.

Bestaande klanten
Voor bestaande klanten gaan de nieuwe premies niet in per 6 september, maar per 1 oktober. Wanneer de auto eerder wordt vervangen, gaat de nieuwe premie voor de autoverzekering ook in.

Wie graag wil weten of het ook goedkoper kan, kan zijn autoverzekering vergelijken. Op deze manier worden alle autoverzekeringspremies in Nederland per aanbieder op een rijtje gezet. Uitgaande van een aantal factoren worden dan de premies berekend. Veel autoverzekeraars kennen inmiddels gratis overstapservices waarmee overstappen naar een andere verzekeraar niet langer leidt tot veel papieren rompslomp.

Door: Riccardo de Wit