De BPM en de BTW en zijn veranderingen


Wie in Nederland een auto koopt, moet eigenlijk twee belastingen betalen: de BPM, en de normale wettelijk vastgestelde belasting van 19% die op de meeste goederen en diensten geheven wordt. Waarom autobezitters zowel BPM als BTW moeten betalen, en wat de verschillen daartussen zijn, leggen wij in dit artikel uit

De BTW
Allereerst behandelen we de BTW. BTW staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’ en wordt in principe over vrijwel alle goederen of diensten geheven. De huidige BTW is 19% van het totaalbedrag. Vrijgestelde goederen en diensten zijn:

  • onderwijs
  • medische sector
  • financiële diensten
  • kinderopvang
  • diensten door componisten

Je betaalt dus gewoon 19% bij de aanschaf van je auto. Een ander bijkomende belasting is de BPM en de fiscale bijtelling.

De BPM en fiscale bijtelling
Met alleen het betalen van de BTW ben je er nog niet. In Nederland geldt namelijk ook nog een bpm-regeling, welke vanaf 1 juli 2005 van kracht geworden is. BPM betekent voluit: ‘Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen’. De hoogte van de BPM is net als bij de belasting toegevoegde waarde afhankelijk van het totale aankoopbedrag. In 2011 bedroeg de BPM gemiddeld 45% van de totale aankoop. Sommige (zuinige en/of) kleine auto’s worden vrijgesteld van de BPM. Ook elektrische auto’s komen hiervoor in aanmerking. Soms wordt het BPM-bedrag vermeld op het kenteken. Auto’s met een grijs kenteken zijn meestal vrijgesteld van de BPM.

Wie rond zou rijden in een ‘auto van de zaak’, zou de BPM kunnen ontlopen. Daarom geldt hiervoor de wetgeving fiscale bijtelling. Een percentage van de waarde van de leaseauto of auto van de zaak moet dan bij het inkomen opgeteld worden. De financiële bijtelling verschilt per persoon, en is online uit te rekenen.

Wijzigingen
Tot 30 juni 2012 worden benzineauto’s met een CO2-uitstoot lager dan 111 gram per kilometer vrijgesteld van de BPM. Bij dieselauto’s is dat het geval bij auto’s met een CO2-uitstoot lager dan 96 gram per kilometer.

Vanaf 1 juli 2012 tot 31 december 2013 blijven deze aantallen gelijk. Tot en met 31 december 2015 zijn auto’s met een uitstoot lager dan 51 gram per kilometer ook vrijgesteld. Elektrische auto’s komen hiervoor dus in aanmerking.

Vergelijken
Aangezien de BPM en financiële bijtellingen al duur genoeg zijn, kun je beter autoverzekering vergelijken. Op deze manier bespaar je op je premie, waardoor je dus meer geld overhoudt.

Door: Dennis de Wit