BOVAG komt met autobelastingchecker


De Bond van Autohandelaren en Garagehouders, de BOVAG, komt met een eigen autobelastingchecker. Dit doen zij omdat per 1 juli 2012 de tarieven en grenswaardes met betrekking tot belastingen op de auto verhoogd zullen worden. Deze verhogingen hebben gevolgen voor zowel autokopers,- bezitters en woonwerkverkeerder. Op een speciale website van de BOVAG is in een opslag te zien wat de financiŽle gevolgen van de veranderingen op autobelastingen zullen zien. Tot 2016 is in te zien wat de autobestuurder per jaar kwijt zal zijn.

Autobelasting bepalen
De autobelasting wordt bepaald door verschillende factoren: de CO2-uitstoot, het moment van de eerste tenaamstelling, de keuze tussen zakelijk of particulier gebruik en de periode wanneer welke belasting berekend wordt. Tevens laat de belastingchecker aan de zakelijke rijder zien wat de cataloguswaarde van de auto is, en hoeveel fiscale bijtelling er op de auto rust. Voor particuliere rijders is zichtbaar of de auto belasting vrij is, of dat zo blijft, en wat de MRB en BPM voor de auto zullen bedragen.
De belastingchecker van de BOVAG is te raadplegen via www.bovag.nl/autobelastingen.

CO2-grenswaarden
Vooral de CO2-grenswaarden worden tot aan 2016 jaarlijks fors aangescherpt. De CO2-grenswaarde vormt de basis voor de autobelastingen. De tarieven die voor de CO2-grenswaarden gelden worden flink verhoogd. Na 1 juli 2012 zullen steeds minder autoís belastingvrij worden. Vanaf 1 augustus 2012 zal er een toeslag ingevoerd worden op de aanschaf van een dieselauto. Daarnaast wordt per 1 januari 2013 de korting die nu nog geldt op de aanschaf van een Euro6-norm dieselauto gehalveerd. Naast de autobelastingchecker geeft de BOVAG op de site antwoorden op vragen over de toekomst van autobelastingen.

Duurder rijden
Door de verhoging van autobelastingen wordt autorijden steeds duurder. Autoverzekeringen vergelijken voorkomt dat de maandelijkse premie van autoverzekeringen het autorijden nog duurder maakt.

Door: Dennis de Wit