Boetes stijgen


De hoogte van een groot aantal boetes zal per 1 januari 2013 verhoogd worden. De belastingverhoging van twee procent zal ook op de boetes doorgevoerd worden, waardoor de meeste boetes nu twee procent duurder worden. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid vorige week bekend gemaakt. Voornamelijk de boetes die veelal gepleegd worden zullen verhoogd worden.

Veelgepleegde boetes
Zo gaan de boetes voor onder andere het rijden door rood licht, het voeren van een te hoge snelheid en het rijden zonder autogordel per 1 januari 2013 flink verhoogd worden.  Momenteel bedraagt de boete voor het rijden door rood licht nog 220 euro. Deze boete zal per 1 januari verhoogd worden met 4,40 euro. Bij het niet dragen van een veiligheidsgordel is de automobilist 2,40 euro duurder uit.

Bovendien blijken veel automobilisten tijdens de rit een sanitaire stop te maken door wild te plassen. Het ministerie van Justitie wil af van deze overtreding en verhoogt daarom ook de boetes van wildplassen. Wie na de vakantie zijn caravan te lang voor het huis stalt kan rekenen op een duurdere boete.

De boetes worden verhoogd mede door voorspraak van demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.

Jaarlijkse indexering
De hoogte van de boetes worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Ook dit jaar zullen de boetes weer fors stijgen als gevolg van de zogenoemde ‘jaarlijkse indexering’. Daarbij wordt de stijging van de prijzen voor consumenten gekoppeld aan de hoogte van de boetes in het verkeer.

Economen noemen deze ‘jaarlijkse’ indexering de zogenaamde ‘inflatiecorrectie’. In feite gaan de boetes niet omhoog vanwege een verhoogd aantal vergrijpen, maar moeten de verhoogde boetes de staatskas spekken.

Autobesturen duurder
Het autorijden wordt in 2013 naast verhoogde boetes ook fors duurder door het vallen van de reiskostenvergoeding. Daarmee wordt volgens veel automobilisten een zogenaamde ‘forenzentaks’ ingevoerd, als gevolg van het Lenteakkoord van de vijf politieke partijen.

Ook de verhoogde brandstofkosten stuwen het aantal autobezitters dat de auto staan laat.

Verzekering
Door alle maatregelen op het autorijden is het verstandig om te zoeken waar de autobezitter op kan besparen. Dit kan onder andere door de premies van verschillende autoverzekeringen op een rijtje te zetten.

Door autoverzekeringen te vergelijken krijgen autobezitters inzicht in de premies autoverzekeringen. Daarmee kan op jaarlijkse basis honderden euro’s bespaard worden.

Door: Dennis de Wit