Berekening BPM-heffing buitenlandse auto’s ongegrond


De berekening die de overheid uitvoer op uit het buitenland afkomstige tweedehands auto’s is ongegrond en deels in strijd met de Europese regelgeving. Dat is het vonnis dat de Hoge Raad heeft uitgesproken. Volgens de Hoge Raad mogen ingevoerde auto’s niet zwaarder worden belast dan auto’s die in Nederland gekocht zijn. De Nederlandse overheid en een autobedrijf waren hierover in een juridische strijd verwikkeld. Uiteindelijk belandde de zaak bij de Hoge Raad.

Ongegrond
Eerder kwam deze zaak al aan bod bij de rechtbank in Arnhem. Toen werd ook al gevonnist dat de Nederlandse overheid niet meer belasting mag heffen op ingevoerde auto’s ten opzichte van dezelfde Nederlandse auto’s. Frans Weekers, de staatssecretaris van Financiën ging tegen dit vonnis in cassatie bij de Hooge Raad.
De Hooge Raad verklaarde de cassatie ongegrond.

Autobedrijf
Het conflict lag tussen de overheid en een autobedrijf in Nederland. Dat bedrijf importeerde 2 jaar geleden een Duitse gebruikte auto. De bpm die de overheid berekend had bedroeg 45.481 euro. Het autobedrijf zelf kwam echter op een berekening uit dat iets minder dan 40.000 euro bedroeg. Het autobedrijf spande een zaak aan tegen de Nederlandse overheid. De rechtbank in Arnhem stelde de overheid in het ongelijk, waarna staatssecretaris Weekers alsnog in hoger beroep ging.

Uitspraak
Maar ook de Hoge Raad oordeelde echter in het nadeel van de staatssecretaris. De overheid mag geen hogere belastingen rekenen op geďmporteerde auto’s. Met die uitspraak werd definitief beslist dat de overheid het te veel betaalde bedrag terug moet geven. Ook andere Nederlanders hebben wat in deze uitspraak. In algemene zin betekent deze uitspraak namelijk dat de bpm over een geďmporteerde auto niet hoger mag zijn dan een zelfde auto die in Nederland in nieuwe staat geregistreerd is.

Autoverzekering
De bpm is vaak een prijzige zaak. Het is dan ook van belang dat de bpm op de juiste manier berekend wordt. Het kan dus zijn dat er te veel bpm geheven is over uw geďmporteerde auto. Daarnaast moet iedere autobezitter in Nederland in het bezit zijn van een autoverzekering. Uw autoverzekering vergelijken is de beste manier voor de voordeligste premies onder de meest gunstige voorwaarden. Dan wordt het bezitten van een auto een minder kostbare zaak.

Door: Dennis de Wit