Autoverzekering stijgt met gemiddeld 45 euro


De premie van de autoverzekering zal gemiddeld stijgen met 45 euro op jaarbasis. Dat komt doordat de assurantiebelasting op onder andere autoverzekeringen fors stijgt. Volgens Remi Viellevoije, directeur van het voormalige Polis Direct, houdt dat een stijging van zo’n 45 euro in.

De assurantiebelasting wordt per januari verhoogd van 9,7% naar 21%.

Forensentaks
Met het verhogen van de assurantiebelasting is de autobezitter zo’n 45 euro extra per jaar kwijt aan de autopremie. De verhoging van de assurantiebelasting is nodig om zo de forensentaks op te kunnen vangen. De forensentaks gaat als gevolg van het deelakkoord tussen het nog te formeren kabinet van de PvdA en de VVD niet meer door.

Daardoor valt er een gat in de begroting. De ‘forensentaks’ hield in dat werknemers die hun auto ook gebruiken om naar hun werk te reizen, niet langer meer een reiskostenvergoeding zouden krijgen.

Schadeherstel wordt duurder
Doordat de assurantiebelasting omhoog gaat, blijft de automobilist de dupe van bezuinigingen. Het plan om de assurantiebelasting te verhogen, en daarmee dus ook de premie van de autoverzekering, wordt niet erg warm ontvangen. Voornamelijk autoverzekeraars staan niet te springen om de maatregel. “Door de hogere btw wordt schadeherstel van auto’s duurder. Verzekeraars kunnen immers geen btw verrekenen.”

Daarnaast moeten alle verzekeraars in Nederland wederom hun systemen weer aanpassen voor de ingangsdatum van 1 januari 2013. Regelmatig wordt er gesleuteld aan de assurantiebelasting: de in te voeren assurantiebelasting is voor de derde keer in vier jaar tijd verhoogd. “Dat legt een zwaar beslag op de verzekeraars”, vertelt Viellevoije, directeur van Bovermij Financiële Diensten (Polis Direct).

Premies lopen op
Doordat de assurantiebelasting verhoogd wordt, moeten verzekeraars de verhoogde belasting doorberekenen in de premie van hun autoverzekeringen. Daardoor zijn autobezitters straks 45 euro of meer per jaar kwijt aan de verhoogde autopremie.

Met het verhogen van de autopremie worden ook de verschillen in de autoverzekeringswereld onderling veel groter. Daarom zijn autobezitters erbij gebaat eerst goed te informeren naar de premies bij verschillende autoverzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen om een overzicht te krijgen van alle premies van autoverzekeringen in Nederland. Door alle premies op een rij te zetten, kan op deze manier de voordeligste keuze gemaakt worden. Naast het letten op de premie, moeten ook de persoonlijke belangen aansluiten bij het kiezen van de juiste autoverzekeraar.

Door: Riccardo de Wit