Autoverzekering kan tot 40 procent goedkoper


De premie van autoverzekeringen zijn afgelopen jaren sterk gestegen. Daardoor zijn de verschillen bij de diverse autoverzekeraars in Nederland behoorlijk opgelopen. Consumenten kunnen tot wel 40% besparen op de premie van hun autoverzekering, maar 80% van de verzekerden is onvoldoende geïnteresseerd in hun autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van een autoverzekeraar. Ook onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bevestigd dat verzekerden jaarlijks gemiddeld 300 euro per jaar laten lopen.

Onvoldoende interesse
Volgens Johan Van den Neste, marketingmanager bij een autoverzekeraar, zijn de meeste verzekerden niet geïnteresseerd in een “zeer belangrijk product”. Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de vier Nederlanders regelmatig financiële producten vergelijkt.

“Autoverzekeringen vinden wij helemaal niet belangrijk tot het moment dat ons daadwerkelijk iets overkomt. Dan pas merken verzekerden hoe belangrijk het is om een autoverzekering af te sluiten.”

Kostenpost
De grootste kostenposten op het gebied van verzekeringen zijn volgens het onderzoek zorgverzekeringen, gevolgd door de autoverzekeringen. Maar consumenten blijken niet kritisch genoeg over de hoogte van de premie van hun autoverzekering.

Ruim 80% van de ondervraagden geeft aan niet voldoende autoverzekeraars te vergelijken. Zij betalen hun premie zonder een verdere vergelijking uit te voeren. Volgens de NMa laten consumenten daardoor honderden euro’s per jaar liggen. “We kunnen maximaal 336 euro per jaar besparen.”, schrijft de waakhond in een rapport over besparingen op financiële producten.

Beloning
Het kan behoorlijk lonen om kritisch te kijken naar de hoogte van premies van autoverzekeringen. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat de goedkoopste autoverzekering in principe net zo goed is als de duurste autoverzekering. In 2013 stijgt de premie van autoverzekeringen behoorlijk, omdat de assurantiebelasting met 11% zal stijgen.

Dat leidt tot een premiestijging bij alle schadeverzekeringen in Nederland. Het kan als consument behoorlijk lonen om alle schadeverzekeringen onderling te vergelijken, zegt Van den Neste. “Financiële producten blijven minder interessant voor consumenten om te onderzoeken. Daardoor staan zij niet stil bij de grote verschillen. Consumenten kunnen veel goedkoper voor een betere dekking.”

Efficiënter
Volgens Van den Neste werken goedkopere autoverzekeraars op een efficiëntere manier, waardoor zij een betere service verlenen. “Hoog tijd om uw autoverzekering eens tegen het licht te houden”, adviseert de marketing manager van Allsecur.

Autoverzekering vergelijken kan besparingen opleveren tot wel 300 euro op jaarbasis. Daarom loont het zeker voor autobezitters om een vergelijking uit te voeren.

Door: Dennis de Wit