Autoverzekering fors duurder bij installatie LPG


De maandelijkse premie van autoverzekeringen stijgen fors wanneer de auto voorzien wordt van een LPG-installatie. Gemiddeld stijgt de prijs van een autoverzekering met 30%, maar in extreme gevallen kan de hoogte van premie van de autoverzekering tot wel met 80% toenemen. Dat schrijft vergelijkingswebsite Independer.nl naar aanleiding van hun eerder uitgevoerde onderzoek. Er spelen verschillende factoren mee waardoor de premie opeens fors omhoog gaat, zoals het gewicht van de auto na het inbouwen van de LPG-installatie.

Zwaardere auto’s hogere lasten
Doordat de auto in gewicht toeneemt nadat de LPG-installatie ingebouwd is, moet er meer maandelijkse premie berekend worden voor de autoverzekering. Ook de waarde van de LPG-installatie moet opgeteld worden bij de totale waarde van de auto. Aan de hand van de totale waarde van de auto wordt de maandelijks te bepalen premie berekend. Gemiddeld kost een LPG-installatie zo’n 2000 euro, waardoor de totale waarde van een auto ook flink stijgt.

Stijging van het risico
Bovendien zijn er diverse autoverzekeraars die stellen dat de kans op schade groter is onder LPG-autorijders dan bij autobestuurders die op benzine rijden. Verhogende autoverzekeraars zijn volgens het onderzoek Nederlanden van Nu, Budgio, Kruidvat, Aegon Bank, Klik & Go, Unigarant en SNS Bank. De premie wordt bij deze verzekeraars bovengemiddeld verhoogd in verhouding tot andere verzekeraars. Andere verzekeraars verhogen de premie niet of nauwelijks als hun verzekerden LPG gaan rijden in plaats van benzine.

Geen verhoging
In tegenstelling tot verzekeraars als Nederlanden van Nu en Budgio zijn er ook autoverzekeraars die de maandelijkse premie nauwelijks laten stijgen indien de automobilist ervoor kiest op LPG te gaan rijden in plaats van benzine. Voorbeelden van deze verzekeraars zijn vrouwenverzekeraar Onna-onna, Premio, Bruns ten Brink, Polis Direct, Queens, en Klaverblad. Volgens Independer.nl worden daardoor de onderlinge verschillen in maandelijkse premies nog groter als het om LPG-auto’s gaat.

Grote verschillen
Doordat een handvol verzekeraars de premie wel verhoogt, terwijl andere verzekeraars dit niet doen, ontstaan er grote verschillen in de premie voor de autoverzekering. Sommige verzekeraars stellen dat het gewicht, het risico, en de waarde van de auto toenemen, en daarmee dus ook de premie. Andere autoverzekeraars zijn van mening dat dit niet het geval is, en verhogen de premies nauwelijks.

Zeker voor wie van plan is zijn auto te voorzien van een LPG-installatie kan het behoorlijk om eerst autoverzekeringen te vergelijken. Zo kan de bestuurder inzicht krijgen van verschillende autoverzekeringen en premies.

Door: Riccardo de Wit