Autoverzekering 2,5 keer zo duur voor jongeren


Jongeren betalen 2,5 keer zoveel voor hun autoverzekering dan medeverzekerden van 30 tot 34 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende vergelijkingssites. Vooral bij WA autoverzekeringen is het verschil erg groot. Jongeren zouden een groot risico in het verkeer vormen.

Meer schade
Volgens verzekeraars maken jongeren ook meer schade. De premies zijn daarom voor de jongste verzekerden weer gestegen, waardoor het verschil met andere generaties nog groter is geworden. Verzekeraars verklaren het aan de hand van schadecijfers. Het zou bittere noodzaak zijn om de premies weer te verhogen.

Jongeren hebben bovendien ook nog geen schadevrije jaren als ze nog maar net een rijbewijs hebben. Het duurt dan nog ten minste een jaar tot ze het eerste schadevrije jaar binnen hebben. Daardoor valt de premie voor jongeren een stuk hoger uit.

Vergelijken zorgt voor verschil
Door autoverzekeringen te vergelijken, worden verschillen groter. Jongeren vergelijken de standaard WA-verzekering het meest. Zij schaffen vaak een wat oudere auto aan, waarvoor een WA-verzekering voldoende is. Ze hoeven dan geen allriskverzekering af te sluiten. Iets wat oudere weggebruikers wel vaak doen.

Het indexcijfer voor automobilisten van 18 en 19 jaar komt bij de verplichte minimale verzekering uit op 247. Rekenen we dat om naar procenten, dan komen we uit op 2,47 procent. Daarmee betaalt de jongere bijna 2,5 procent keer meer voor een autoverzekering dan de 30- tot 34-jarige.

Keuzes maken
Een keuze maken voor een autoverzekeraar is voor jongeren vaak ingewikkeld. Daarom zijn er vergelijkingssites als Vergelijken.net, waar je eenvoudig je premie kan verzekeren. Je kunt dan makkelijk zien waar de premie het laagst is en wat je krijgt voor je geld. Want de automobilist doet er verstandig aan niet alleen te vergelijken op de premie, maar ook op de dekking van de autoverzekering.
Door: Riccardo de Wit