Autoverzekerden hebben geen idee van kosten


Verzekerden met een eigen auto hebben geen flauw idee wat een auto op jaarlijkse basis kost. Wel is het duidelijk dat de kosten steeds stijgen. Dat is ook voor steeds meer verzekerden de reden om de auto te laten staan en voor de laagste literprijs te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van BNR en de ANWB.

Onderschat
Volgens onderzoeksbureau GfK onderschat de autorijder de kosten gruwelijk. “Vooral kosten waar mensen heel weinig vat op hebben worden vaak onderschat”, zegt directeur Peter Mulder van GfK tegen BNR Nieuwsradio. Volgens hem is vooral de autobelasting een domper: “Gemiddeld schatten mensen 53 euro per maand kwijt te zijn aan belasting, maar dat is meer dan 200 euro per maand.”

Mannen en belasting
Vooral de mannelijke autobezitter weet het best hoeveel hij betaalt voor de autobelasting. Vrouwen en jongeren zijn er het minst bekend mee. Van alle 1017 respondenten weet slechts 14 procent wat het autorijden kost. Bijna een vijfde heeft geen flauw benul wat hij of zij eigenlijk betaalt.

Wel zijn de meeste autobezitters (83 procent) het met elkaar eens: de benzinekosten zijn te hoog. Daarvan vindt 43 procent de kosten ‘veel te hoog’. De autobelastingen zijn volgens de autorijders te hoog en ruim driekwart van de verzekerden heeft het idee dat de autokosten de afgelopen jaren omhoog zijn gegaan.

Onzichtbare kosten
Veel verzekerden vergeten de kosten voor de autoverzekering mee te tellen. De meeste bestuurders denken bij ‘autokosten’ alleen maar aan wat ze eens per week tanken. Toch zijn ook de kosten voor de motorrijtuigenbelasting, parkeerkosten, onderhoudskosten, verzekeringskosten en de bpm belangrijk voor het totale kostenplaatje van het autorijden. Dat is volgens de ANWB ook lastig om gestructureerd bij te houden.

Twee derde van de ondervraagden zegt heel bewust bezig te zijn met de kosten van het autorijden. Vooral vrouwen en ouderen houden zich daarmee bezig. In de praktijk blijken die groepen juist niet heel bewust bezig te zijn. De meeste mensen zijn overigens niet bereid om de auto te laten staan: 59 procent van de ondervraagden blijft autorijden, hoe duur de auto ook wordt.

Belangrijk
Voor 69 procent van de ondervraagden is de auto het belangrijkste vervoermiddel. Vooral voor werkenden is de auto belangrijk; 45 procent van de respondenten tussen de 18 en 64 jaar moet de auto per se gebruiken om naar het werk te komen. De meeste mensen zien er maar weinig in om de auto te delen om kosten te besparen. Slechts 20 procent ziet daar de voordelen van.

Door: Riccardo de Wit