Autoverzekeraars ruilen informatie voor reclame


Diverse autoverzekeraars zijn bereid hun informatie over verkeersongelukken te ruilen met de overheid, als zij in ruil daarvoor reclame maken voor een applicatie voor de smartphone. Dat kopte Trouw woensdag 20 juni op basis van een brief van het Verbond van Verzekeraars die gestuurd werd naar de minister van Infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Informatie
In de brief van het Verbond wordt uitgelegd dat 44 autoverzekeraars bereid zijn de informatie die zij bezitten over het aantal verkeersongelukken te delen met de overheid. Deze gegevens zijn verkregen dankzij de gebruikers die de applicatie ‘Mobielschademelden.nl’ gebruiken op hun smartphone. De applicatie is een goede vervanger voor het papieren schadeformulier. Wel zullen de gegevens eerst geanonimiseerd worden, alvorens deze met de overheid gedeeld wordt.

Populair
De applicatie is al razend populair onder Nederlandse autobestuurders. In oktober 2011 werd het programma voor de mobiele telefoon gelanceerd, en sindsdien al 52.000 keer gedownload. 1015 mensen maakten ook daadwerkelijk na een ongeluk gebruik van deze applicaties. Naar schatting gebruiken een miljoen Nederlanders per jaar de papieren variant in. Door het onder de aandacht brengen van de app door de overheid, hoopt het Verbond het papieren formulier te kunnen vervangen met de vereenvoudigde app.


Gratis reclame
In ruil voor de informatie die verstrekt wordt aan de overheid, moet de overheid reclamemaken voor de mobiele applicatie. De app kan onder de aandacht gebracht worden door bijvoorbeeld de inzet van matrixborden boven snelwegen. Deze matrixborden worden beheerd door Rijkswaterstaat.

Of de gegevens ook echter uitgewisseld zullen worden met de overheid, wordt nog onderzocht. De directie verkeersveiligheid bij het ministerie laat weten te willen onderzoeken of het maken van reclame behoort tot op opties. De gegevens zijn volgens de krant waardevol voor wegbeheerders.

Minder politie
Voor overheidsinstanties wordt het steeds moeilijker zelf informatie over het aantal verkeersongelukken te vergaren. Sinds 2009 komt de politie zelf geen hulp meer verlenen bij alleen blikschade. Zij komen alleen wanneer er sprake van een strafbaar feit is. In slechts twaalf procent van de verkeersongevallen komt de politie opdagen: in 2000 was dat nog 50%.

Autoverzekering
De autoverzekering is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht. 44 autoverzekeraars bieden graag anonieme informatie aan de overheid. De premie van autoverzekeringen is de afgelopen tijd fors toegenomen. Vergelijk autoverzekeringen voor een overzicht van de goedkoopste premies en de beste dekkingen.

Door: Riccardo de Wit