Autoverzekeraar Univé keert schades uit


Autoverzekeraar Univé heeft als eerste verzekering aangegeven alle schades te vergoeden die verzekerden aan hun auto hebben opgelopen tijdens de Project-X rellen in Haren. Het maakt voor de verzekerden ditmaal niet uit of de schade wel of niet binnen de polis valt. Daarover heeft de autoverzekeraar afgelopen week ongeveer 20 verzekerden een brief gestuurd. De regeling van Univé is opvallen mild te noemen, voornamelijk omdat zij ditmaal schade vergoeden die normaal gesproken buiten de polis valt.

Premie autoverzekering jongeren fors omhoogCoulance
Maar zo’n dergelijke beslissing is wel echt nodig, zegt de woordvoerster van Univé. “Het was zo’n extreme situatie dat we hebben besloten coulant om te gaan met de meldingen.”, zegt zij.

Naast de autoverzekering heeft Univé ook schademeldingen binnen gekregen op gebied van inboedel- en opstalschade. Ook deze schade wordt door de verzekeraar vergoed, zelfs wanneer zij buiten de polis vallen.

De meeste schadegevallen betreffen autoverzekeringen.  Voor gedupeerden is het lastig om aan te tonen op welke manier de schade aan de auto ontstaan is, omdat niet iedere schade exact te reconstrueren valt. Univé bekijkt iedere melding van schade en heeft deze beoordeeld.

Aangiftes
Na de avond- en nacht van de rellen kwamen er bij de politie zo’n 160 aangiftes van vernielingen binnen bij de politie. Het totale bedrag aan schades zal enkele miljoenen euro’s bedragen. Dat is de schattig van het Verbond van Verzekeraars, de overkoepelde organisatie voor schadeverzekeraars.

Het Openbaar Ministerie gaat proberen de schades te verhalen op de daders. Mensen die aangifte hebben gedaan van vernielingen aan hun auto’s, kunnen dan aanspraak maken op een deel van deze schadevergoeding.. De rest zal de autoverzekeraar Univé dan aan zijn klanten uitbetalen.

Het schadebedrag ligt voor iedere veroordeelde relschopper op 500 euro voor meerderjarigen en 250 voor minderjarigen. De boetes worden gestort in het speciaal daarvoor opgerichte schadefonds. In Leeuwarden loopt daarover nog een rechtszaak.

Autoverzekering
Momenteel is het voor verzekerden alleen bij Univé mogelijk aanspraak te maken op uitbetaling van de schade. Andere verzekeraars hanteren nog niet dezelfde regeling. Wel is onbekend of bij Univé de premie omhoog gaat nadat verzekerden hun ProjectX-schade geclaimd hebben bij de verzekeraar.

Vergelijk autoverzekeringen om zelf inzicht te krijgen van de verschillende premies bij diverse autoverzekeraars in Nederland. Dat kan een besparing opleveren van enkele honderden euro’s.

Door: Dennis de Wit