Autoverkoop zakt opnieuw in


De autoverkoop is na de desastreus verlopen januarimaand opnieuw fors gedaald. In twee maanden tijd kochten Nederlandse consumenten 27 procent minder auto’s ten opzichte van de jaren ervoor. De ING voorspelde eerder al een terugloop van de autoverkoop. De cijfers van de eerst twee maanden van dit jaar bevestigen dat beeld. Voornamelijk het aantal registraties is ten opzichte van een jaar eerder fors gedaald.

Minder registraties
In februari 2013 werden er 32.151 nieuwe auto’s geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Ten opzichte van een jaar eerder is dat een forse daling: toen werden er nog bijna 44.000 auto’s geregistreerd. 2013 lijkt volgens experts geen goed jaar voor de autoverkoop te worden. Ook de vorige maand was een zeer slechte automaand waarbij de autoverkoop fors terugliep.

In de eerste twee maanden van 2013 bleek al dat de autoverkoop fors blijft steken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  In januari en februari kochten Nederlandse consumenten in totaal ruim 80.000. In dezelfde periode vorig jaar kochten consumenten nog 114.1119 auto’s. In vergelijking met 2012 is dat een daling van bijna 30 procent.

Crisis
Toen de bankencrisis uitbrak eind 2008, waren de gevolgen in 2009 flink merkbaar op de automarkt. Toch werden er zelfs toen meer auto’s verkocht dan dat nu het geval is. In 2009 werden in januari en februari nog ruim 90.000 auto’s verkocht, terwijl de automarkt het rond dezelfde periode dit jaar het met 10.000 auto’s minder moet stellen.

De oorzaak is niet alleen de economische crisis, maar autorijden wordt ook steeds duurder. Zo zijn de premies van de autoverzekeringen door de assurantiebelasting verhoogd. Ook de aanschafwaarde werd duurder doordat belastingen duurder worden en de BPM-regels werden per 1 januari flink aangescherpt. Raadpleeg daar voor ook www.autoverzekeringvergelijken.org. Daardoor zag marktanalysebureau AUMACOM de autoverkoop vlak voor het einde van 2012 flink toenemen, terwijl er nu een forse afname zijn inzet doet.

Bekende merken
Volkswagen blijkt net als vorige maand de absolute winnaar te zijn. In februari werden bijna 4000 nieuwe auto’s van dat merk opgeleverd. Ford is een goede tweede. Daarna volgen Peugeot en Kia. Hekkensluiter is Renault met bijna 2200 nieuwe auto’s. Saillant detail is dat in 2012 de merken top5 er exact hetzelfde uitzag als de verkoopcijfers uit de eerste twee maanden van dit jaar.

 

Door: Dennis de Wit