Autoverkoop maand mei daalt


Voor de vijfde maand op rij zijn er ook in de maand mei minder auto’s verkocht dan rond dezelfde tijd vorig jaar. Vorig jaar werden er nog 49.723 auto’s geregistreerd in mei, nu zijn dat er nog 47.628 auto’s. Dat is een daling van 4.4% in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van autobrancheorganisaties Bovag en Rai, dat op maandag 4 juni bekend gemaakt werd. Oorzaken voor de daling van de autoverkoop zijn onder meer de economische crisis en de hogere belastingen en accijnzen.

Tegenvallende cijfers
In 2012 werden in de maand mei nog 255.177 nieuwe auto’s verkocht, en dat is goed voor een daling van 8.2% in vergelijking met de cijfers van mei vorig jaar. Organisaties en experts voorzien echter wel een stijging van de autoverkoop voor maand juni, omdat dan nog veel auto’s geregistreerd moeten worden vóór het ingaan van de nieuwe CO2-waarden op 1 juli dit jaar.

Verwachting
De algemene verwachting voor 2012 is dat er in Nederland een half miljoen auto’s verkocht zullen worden. De tegenvallende cijfers van de maand mei zorgen er nog niet voor dat die verwachting bijgesteld wordt. De tegenvallende cijfers zijn onder meer het gevolg van de economische recessie en aanstaande verhogingen op de BPM en accijnzen op fossiele brandstoffen.

Voor de maand juni wordt namelijk een toename van het aantal geregistreerde auto’s verwacht. Per 1 juli 2012 gaan de nieuwe CO2-grenswaarden in, waardoor vervuilende auto’s meer geld gaan kosten. Tot die tijd worden de huidige grenswaarden gehanteerd, waardoor het aantrekkelijk wordt nu nog snel de nieuwe auto te registreren tegen het lagere tarief.

Succesvolle merken
Uit verkoopcijfers is gebleken dat in mei vooral Volkswagen, Opel, Renault, Peugeot en Fort populaire auto’s waren. In mei werden er 5341 Volkswagens verkocht, 4300 Opels, 4200 Renaults, 3600 Peugeots en bijna 3300 Fords.

Voornamelijk het marktaandeel van Opel steeg de afgelopen maand van 6.5 naar 8.9 procent. De meest verkochte automodellen in mei 2012 waren Renault Megane, de Ford Fiësta en de Volkswagen Polo.

Autoverzekering afsluiten
Wanneer er een auto gekocht wordt, moet er ook een autoverzekering afgesloten worden. In Nederland is het voor autobezitters verplicht tenminste een WA-autoverzekering afgesloten te hebben. Vanaf de cascoverzekering is de automobilist ook verzekerd tegen eigen schade. U kunt het beste uw autoverzekering vergelijken met andere aanbieders voor de voordeligste autoverzekering met een lage maandelijkse premie. Verder wordt iedere autoverzekering beoordeeld met een prijs-kwaliteitscijfer.

Door: Dennis de Wit