Autoverkoop januari ingestort


Het aantal verkochte auto’s in januari dit jaar is in veertig jaar niet zo slecht geweest. Tussen 1 januari 2013 en 31 januari 2013 werden er ruim 48.000 nieuwe auto’s geregistreerd. Dat is bijna 30 procent minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen werden er nog ruim 70.000 auto’s geregistreerd. Uit cijfers blijkt dat de autoverkoop in ruim veertig jaar niet zo laag lag.

Zwakste periode
Zelfs in 2009 lag het aantal verkochte auto’s nog hoger dan de januariverkoop van dit jaar. Vier jaar geleden werden er ruim 8.000 auto’s meer geregistreerd dan dat nu het geval is. Daarmee is de autoverkoop van januari 2013 de slechtste periode in ruim 30 jaar. Voornamelijk het teruglopende vertrouwen van de consument in de economie is de reden voor de teruglopende autoverkoop.

Consumenten stellen steeds meer dure uitgaven, waaronder de aanschaf van een auto, uit. Ook de uitstootgrenzen voor de bijtelling en fiscale voordelen zijn per 1 januari 2013 fors aangescherpt, waardoor het minder aantrekkelijk werd een nieuwe auto aan te schaffen.

Voornamelijk zakelijke rijders hebben eind 2012 nog een nieuwe leaseauto gekocht, omdat zij toen nog niet te maken hadden met de verscherpte uitstootgrenzen.

Merken
Naar verwachting zal ook de komende maanden de afzet van auto’s verder teruglopen. Dat is de verwachting van de vakverenigingen Bovag en Rai. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar verkocht bijna geen enkel merk beter in deze periode dit jaar.

Dat was alleen bij BMW wel het geval. Dat merk zag de autoverkoop met 15 procent toenemen. Daarnaast deed ook Mazda het beter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Op dit moment verkoopt Volkswagen nog steeds verreweg de meeste auto’s (ruim 5800 stuks). Ford is goed voor een tweede plaats. Op de derde plek staat Peugeot met bijna 4000 verkopen. Automerken die het slecht deden in het begin van 2012 waren Seat, Chevrolet en Nissan.  Zij leverden allen bijna de helft van de autoverkoop in vergelijking met een jaar eerder in.

Modellen
Nieuwe modellen zijn echter behoorlijk populair in vergelijking met de maanden ervoor. Zo worden vooral de Volkswagen Up, de Peugeot 107 en de Renault Twingo flink meer aangeschaft. Ook andere modellen van Ford en Volkswagen doen het overwegend goed.

Door: Dennis de Wit