Autoverkoop Europa gedaald


De autoverkopen in Europa zijn in het jaar 2012 met ruim acht procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie. In 2012 werden ruim 12 miljoen nieuwe voertuigen in Europa aangeschaft. Dat is het laagste aantal sinds 1995. In december daalde de autoverkoop al meer dan 16 procent in vergelijking met de maand ervoor.

In december werden ruim 800.000 nieuwe kentekenbewijzen geregistreerd. Hoewel in Europa ook het totaal aantal kentekens daalde, steeg het aantal kentekens in Nederland juist met meer dan 6 procent. Over heel 2012 daalde de autoverkoop in Nederland met 9,6 procent. Er werden in totaal ruim 500.000 auto’s aangeschaft.

Zware klappen
De zwaarste klappen op de automarkt vielen in Frankrijk en Italië. In Frankrijk werd bijna 14 procent minder auto’s verkocht, waardoor het totaal aantal verkochte auto’s onder de twee miljoen uitkwam. In Italië was de daling nog groter, daar daalde de autoverkoop met bijna 20 procent (1,4 miljoen euro).

De grootste automarkt in Europa is te vinden in Duitsland. Daar slonk de automarkt met slechts 3 procent. Er werden ruim 3 miljoen auto’s verkocht. Opmerkelijk is de groei van de automarkt in het Verenigd Koninkrijk. Daar steeg de autoverkoop met 5,3 procent tot ruim 2miljoen auto’s. In Griekenland en Portugal vielen de aller zwaarste klappen: daar daalde de autoverkoop met maar liefst 40 procent.

Populair
Voornamelijk Volkswagen was in 2012 erg populair. Verkopers van Volkswagen zorgden voor bijna 25 procent van de totale omzet. De totale verkoop van VW daalde toch met 1,6 procent. Minder goed doen Peugeot, Citroën en Renault het: hun verkoop daalde met 13 tot 20 procent.

Terreinwagens werden in 2012 opvallend genoeg steeds populairder. Land Rover verkocht 33 procent meer voertuigen, Jeep verkocht 15,6 procent meer jeeps.

Ook Zuid-Koreaanse auto’s komen steeds meer in trek: Kia zag zijn verkoop met 14 procent stijgen. Hyundai zag zijn aandeel met 9,4 procent stijgen.

Auto kopen?
Bij aankoop van een nieuwe auto is ook een nieuwe zorgverzekering vereist. Autoverzekeringen vergelijken is een goede methode om inzicht te krijgen van alle autoverzekeringen in Nederland en hun premies. Daarmee kunnen autobezitters tot wel enkele honderden euro’s per jaar besparen op hun maandelijks te betalen autopremie.

Door: Dennis de Wit