Auto’s met startonderbreker gevoeliger voor diefstal


Moderne auto’s die zijn uitgevoerd met een startonderbreker, zijn gevoeliger voor diefstal. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De kwetsbaarheid in de startonderbreker zou zitten in de verouderde chip die voor startonderbrekers gebruikt worden. Volgens de Radboud Universiteit zouden de beveiligingsmechanismen van deze chips zeer zwak zijn. Via het hacken van de chip zouden de onderzoekers tientallen auto’s weten te kraken.

Verouderde chip
Het kraken van auto’s van tientallen verschillende automerken is vrij eenvoudig, zo stellen de onderzoekers. Dit komt door de verouderde beveiligingsmechanismen die zich in de chip van de startonderbreker bevinden. Hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit, Bart Jacobs: “De chip is verouderd en zou niet meer gebruikt mogen worden. “

Bovendien gebruiken de autofabrikanten ook nog eens verkeerd, waardoor de beveiligingsmechanismen in de chip nog zwakker worden. In meer dan 200 modellen zouden de verouderde chips bij de startonderbreker gebruikt worden.

Jaren ‘90
De chip die tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt, is ontwikkeld in de jaren ’90, en daardoor niet meer van deze tijd. Volgens ontwikkelaar van de chip, Maurice Geraets, is deze chip niet de veiligste. Toch is er volgens Geraets een nieuwere chip te verkrijgen voor de startonderbrekers. “Wij adviseren de autofabrikanten om een nieuwe versie te nemen. Het is uiteindelijk aan de autofabrikant om te bepalen welke chip ze gebruiken.”

Autodiefstal
Alleen al in het eerste half jaar van 2012 werden er meer dan 1400 personenauto’s gestolen. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van 6,3 procent: toen werden er nog 83 auto’s minder gestolen.

De toename van het aantal autodiefstallen is volgens Guus Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) gemakkelijk te verklaren. Volgens hem beschikken criminelen steeds vaker over de technische kennis om dergelijke chips te kraken. Ook zouden zij meer technische apparatuur bij zich hebben waarmee dergelijke chips gemakkelijk beïnvloed kunnen worden. Daardoor wordt het voor criminelen eenvoudiger om de auto zonder al te veel schade te kunnen stelen.

Verzekeren
Autobezitters kunnen zichzelf verzekeren tegen de schade die zij oplopen wanneer hun auto gestolen wordt. Door autoverzekeringen te vergelijken kunnen consumenten een overzicht krijgen van de verschillende premies, die onderling behoorlijk kunnen verschillen. Soms zijn de premies bij de duurste verzekering wel drie maal zo duur als bij de goedkoopste autoverzekering.

Door: Dennis de Wit