Autorijden wordt onaantrekkelijker


Het wordt mede door de steeds hoger wordende benzineprijs steeds onaantrekkelijker om auto te rijden. Steeds vaker zien autobezitters af van de zogenoemde ‘snoepreisjes’ omdat zij dit niet langer kunnen betalen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gehouden werd door autoverzekeraar ANWB. Daarin geeft een kwart van de ondervraagden aan steeds minder vaak de auto te gebruiken.

Keerpunt
In het verleden gaven automobilisten ook al aan bij hogere brandstofprijzen steeds minder vaak de auto te zullen gebruiken. Uit ‘de Grote Auto Enquête’ van de ANWB, dat gehouden werd onder bijna 13.000 deelnemers, blijkt nu inderdaad dat autobestuurders ook daadwerkelijk minder rijden.

Daarmee is er een keerpunt bereikt, beweert de ANWB.

Geen lagere prijs
Hoewel nog niet precies bekend is hoeveel automobilisten de auto zullen laten staan, zegt Ad van de Vonk de komende tijd nauwelijks verandering in de prijs te verwachten. “Een nieuw kabinet heeft het geld niet om het kwartje van Kok terug te geven.”

Ook op grotere schaal zal de benzineprijs niet aangepast worden, meent Vonk: “Op de wereldmarkt voor olie is weinig invloed uit te oefenen.”

Reiskostenvergoeding
Per liter benzine zal de prijs straks drie cent stijgen. Dat heeft te maken met de accijnzen die de overheid op benzine door zal voeren. Daarnaast wordt de reiskostenvergoeding voor iedereen die de auto voor woon-werkverkeer gebruikt ingetrokken.

De bezuiniging op de reiskostenvergoeding is het gevolg van het Lenteakkoord. Vijf partijen schrapten deze vergoeding. Werknemers gaan door deze maatregel gemiddeld honderden euro’s per jaar extra betalen voor autorijden.

Fiets
Steeds meer autoritten die niet als strikt noodzakelijk worden bevonden door de automobilist worden geschrapt. Nu al is een duidelijke stijging van het aantal fietsers te zien. Het is echter niet alleen als wenselijk te beschouwen dat familieritjes niet langer meer gemaakt worden, zegt de ANWB. “Dat betekent ook niet meer naar een ouder familielid die al eenzaam is.”

Volgens de ANWB beseft de politiek zich momenteel te weinig dat bezuinigingen als de forenzentaks directe maatschappelijke gevolgen hebben. “In de discussie over de kilometervergoeding moet de politiek goed realiseren dat de hoge autokosten directe maatschappelijke gevolgen hebben.”

Autoverzekering
Autorijden wordt steeds duurder en dus moeten automobilisten op overige kostenposten bezuinigen. Dat kan onder andere op de autoverzekering, doordat premies van autoverzekeringen sterk kunnen verschillen. Vergelijk autoverzekeringen voor een overzicht van alle premies in Nederland.

Door: Riccardo de Wit