Autorijden duurder door stijgende benzineprijs


Het besturen van een auto wordt wederom duurder door een stijgende benzineprijs. Deze week gaat de prijs van benzine mogelijk opnieuw omhoog. Daarbij kunnen prijzen bereikt worden die het prijsrecord van april kunnen verbreken. Dat blijkt uit een raming van het consumentencollectief UnitedConsumers op basis van ontwikkelingen op zowel de markt als in de politiek.

Stijging
Afgelopen vrijdag kostte één liter euro 95 nog gemiddeld 1,873 euro. Dat blijkt 0,2 cent meer in vergelijking met een dag eerder: toen lag de prijs gemiddeld op 1,871 euro. De benzineprijzen doen inmiddels sterk denken aan de recordprijs voor benzine die werd gevestigd op 11 april dit jaar. Toen stond het record op 1,886 euro.

Nieuw record
Uit ramingen van het consumentencollectief UnitedConsumers blijkt dat er een goede kans in zit dat het nieuwe record gehaald wordt, en daarmee het record van april dit jaar verbroken zal worden. Dat zegt UnitedConsumers-directeur Paul van Selms: “Als deze groei doorzet, zitten we over enkele dagen op een nieuw record.”

Ook de prijs van diesel stijgt gestaag. Eerder deze week tikte de prijs van een liter benzine de bijna de 1,53 aan. Met een prijs van 1,529 euro werd er een nieuw record gevestigd: de hoogste prijs van diesel ooit.

Orkaanseizoen
De hogere prijzen voor een liter diesel of benzine worde veroorzaakt door het orkaanseizoen en de spanningen in het Midden-Oosten. Volgens Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers, blijft de prijs van een liter brandstof niet zo hoog. Wanneer het orkaanseizoen weer over is, en wanneer de spanningen in het Midden-Oosten afnemen, zal de literprijs ook weer dalen.

Belastingen
Toch benoemt de marktanalist nog één andere factor die de benzineprijs zal blijven stuwen: de invoering van het hogere BTW-tarief. Momenteel wordt er nog 19% BTW gerekend over één liter benzine. Straks wordt dat tarief opgeschroefd naar 21 procent: “Met de geplande btw-verhoging per 1 oktober zal het record naar verwachting overschreden worden. Dan wordt de richtprijs in één klap zo’n 3 cent hoger”, zegt de directeur.

Autoverzekering
Ook de prijs van autoverzekeringen zal naar verwachting stijgen, zo blijkt uit eerdere berichten. Om het autorijden niet al te kostbaar te maken, kunnen autobestuurders alle financiële kosten eens op een rijtje zetten, waaronder de autoverzekering.

Uw autoverzekering vergelijken is een goede manier om zo de premies van de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op deze manier kunnen bestuurders de premie van hun autoverzekering fors verlagen.

Door: Dennis de Wit