Autodiefstallen nemen toe


Voor het eerst sinds 10 jaar is het aantal autodiefstallen weer toegenomen. Vorig jaar lag het aantal autodiefstallen op 11.733. Dat zijn er maarliefst 706 meer dan in het voorgaande jaar 2009. Deze stijging is 6.4%, een vrij forse stijging dus.

De autodieven hebben het vooral gemunt op auto’s die minder dan 3 jaar oud zijn. Op de binnen en buitenlandse tweedehands automarkt is hier namelijk veel vraag naar. Helaas wordt er van dit soort auto’s minder dan de helft teruggevonden namelijk 40 %.

Hoewel de nieuwste auto’s vaak zijn voorzien van een zeer goede elektronische beveiliging, zijn de dieven steeds vaker in staat deze te kraken. De autosleutels worden regelmatig gestolen uit de woning en vervolgens door de dieven gekopieerd. Ook worden elektronische startonderbrekers buitenspel gezet.

Het aantal gestolen bromfietsen lag vorig jaar op 14.984. Ten opzichte van 2009 was dit een stijging van wel 13%. Het risico dat een bromfiets wordt gestolen is dus groter dan bij een auto.

Om autodiefstal tegen te gaan is het van belang dat uw auto goed beveiligd is. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit raad autobezitters aan om een voertuigvolgsysteem of een gecertificeerd alarmsysteem in te laten bouwen. Verder is het ook van belang dat uw woning goed beveiligd is zodat dieven uw sleutels niet kunnen stelen. Voor de bromfietsen wordt geadviseerd te parkeren met een dubbel slot om diefstal te voorkomen.

Het is de bedoeling dat de fabrikanten van de auto’s ervoor gaan zorgen dat het beveiligingssysteem nog veiliger gaat worden. In dit geval gaat het vooral om de beveiligingssysteem van de nieuwste auto’s.

Op zoek naar een autoverzekering? Vergelijk nu autoverzekeringen op onze site.

Door: Roeland Werring