Autobranche wil stimulans schoner rijden


De RAI Vereniging heeft bekend gemaakt dat het nieuwe kabinet schoner en zuiniger autorijden moet gaan stimuleren. Als het aan de RAI Vereniging ligt, moet er meer aandacht komen voor schoner en zuiniger rijden in de programma’s van de verschillende politieke partijen. Nederland zou één van de meest vervuilende autolanden ter wereld zijn wanneer het aankomt op de luchtkwaliteit.

Autorijden
Toch wordt het autorijden steeds duurder, en wordt het verleidelijker om met het OV te gaan. Zo gaat de onbelaste woon-werkverkeer alsnog belast worden, en zullen de brandstofprijzen stijgen van 19 procent naar 21 procent. Ook is er meer aandacht voor elektronisch vervoer, en worden door middel van BPM-dalingen schonere auto’s al reeds gestimuleerd.

Toch is dat volgens de RAI Vereniging voor Nederland onvoldoende. Uit recentelijk onderzoek van het ministerie van Economie, Landbouw en Infrastructuur is gebleken dat Nederland internationaal gezien één van de meest kansrijke landen is op het gebied van elektrisch vervoer. Voornamelijk op het gebied van elektrische personenwagens en elektrische bedrijfswagens scoort Nederland al goed.

Nu gebeurt daar tot nu toe nog te weinig mee, zo denkt de RAI Vereniging. Olaf de Bruijn, directeur van de Vereniging: “We gaan nieuwe, grote uitdagingen aan met nieuwe technieken en energiedragers in het wegvervoer in te zetten en te stimuleren. Maar we zijn er nog lang niet. Het is zaak dat het nieuwe kabinet schoon en zuinig ook stimuleert. Hier is tot nu toe weinig aandacht voor in verkiezingsprogramma’s. We doen dan ook een beroep op partijen om dit te veranderen.”

Elektrisch rijden
De Bruijn ziet graag dat de politiek het elektrisch rijden meer stimuleert. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan eventuele subsidies of belastingkortingen. Het aantal elektronische laadpunten voor elektrische auto’s is bijvoorbeeld niet toereikend genoeg. Daardoor is het voor consumenten nu nog niet aantrekkelijk om over te stappen op een elektrische auto.

Niet alleen het elektrische rijden moet meer gestimuleerd worden, ook het zuinigere rijden verdient nog flink wat aandacht. Zo moet de overheid het rijden op milieuvriendelijkere brandstoffen zoals waterstof en biobrandstof verder stimuleren.

Autoverzekering
Ook voor de autoverzekering is het interessant om schoner en zuiniger te rijden. Kleinere en zuinigere auto’s zorgen voor de autobezitter voor een lagere premie. Autoverzekering vergelijken is een goede manier om de goedkoopste autoverzekering uit te zoeken, alvorens er één af te sluiten.

Door: Riccardo de Wit