Autobezitters verspillen geld door onwetendheid


Ruim 3,2 miljoen verzekerden hebben een te hoge dekking en betalen daardoor te veel. Bijna de helft van de Nederlandse autobezitters vergeet de autoverzekering goed onder de loep te nemen en is daardoor oververzekerd. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoekbureau GFK.

Oververzekeren
Bijna de helft van het totaal aantal auto’s dat in Nederland in particulier bezit is, is oververzekerd. Dat komt neer op zo’n 3,2 miljoen auto’s. In 2013 waren dat 7 miljoen auto’s. Doordat consumenten zich niet verdiepen in de autoverzekering, lopen ze gemiddeld 187 euro per jaar mis.

In Nederland is het verplicht om een auto minimaal voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Daarmee is de verzekerde gedekt voor alle schade die hij of zij aan andere toebrengt met de auto. Veel verzekerden kiezen voor een allriskverzekering, terwijl de basisverzekering of een WA-plus verzekering genoeg zou zijn.

Vergeten
Volgens verschillende vergelijkingssites vergeten verzekerden massaal na vier tot zes jaar de dekking van de auto te wijzigen. Auto’s die 10 jaar of ouder zijn hebben geen allriskverzekering nodig. Toch is een kwart van die auto’s allrisk verzekerd. 43 procent van de oude auto’s is WA-plus verzekerd, terwijl een WA-verzekering voldoende is. Die verzekerden betalen een hoge premie voor een auto met een lage dagwaarde.

Autorijden duurder
Het autorijden is het afgelopen jaar al steeds duurder geworden. De assurantiebelasting ging omhoog en de kosten voor diesel en benzine stegen ook. Terwijl consumenten besparen op hun andere verzekeringen, vergeten ze de autoverzekering eens goed onder de loep te nemen.

48% van de consumenten kijkt volgens GFK niet om naar de autoverzekering. De zorgverzekering is voor veel autobezitters belangrijker. Terwijl verzekerden ongeveer eens in de vier jaar overstapt naar een andere autoverzekeraar, switcht de verzekerde maar eens in de zeven jaar van autoverzekering.


Vergelijken loont
Wie wil besparen, vergelijkt. Kijk eens goed naar de premie van de autoverzekering en welke dekking daar bij hoort. Door een dekking te kiezen die past bij de leeftijd van de auto kan er al flink bespaard worden. Een autoverzekering die bij de verzekerde past, levert al snel tientallen euro’s per jaar aan besparing op.

Door: Riccardo de Wit