Autobezitters Haren zitten met kostenpost


Drie weken na de rellen in het Groningse dorp Haren zitten autobezitters nog steeds met forse schades aan hun auto’s. Het Verbond van Verzekeraars kondigde vorige week nog aan dat zij de schade willen verhalen op de daders die het vandalisme gepleegd hebben. Daarbij moeten de grootste raddraaiers instaan voor de grootste schades. Een schade-expert stelt echter dat het verhaal mooier klinkt dan dat dat in de praktijk uitpakt.

De juiste verzekering
Zo hebben slachtoffers van de rellen in Haren problemen met hun autoverzekering. Ondanks dat zij wellicht in het bezit zijn van een WA-autoverzekering, kunnen zij niet terugvallen op hun autoverzekeraar. “In veel gevallen maakt het weinig verschil als zij een claim indienen bij de verzekeraar.”

Een WA-autoverzekering biedt immers alleen soelaas als de autobestuurder aan de tegenpartij schade toebrengt. Daarbij wordt alleen de schade van de tegenpartij vergoed. Dergelijke rellen als in Haren worden vaak door de verzekeraar weggezet als ‘eenzijdig ongeval’. In dat geval kunnen verzekerden dus geen aanspraak maken op hun verzekering. De verzekerde heeft immers zelf niemand schade toegebracht.

Allrisk
Verzekerden met een allrisk autoverzekering komen ook bedrogen uit met hun verzekeraar. Zij kunnen weliswaar de schade wel vergoed krijgen, omdat het casco gedekt wordt bij een WA+-autoverzekering of bij een AllRisk autoverzekering.

Erg verleidelijk is het echter niet om een beroep te doen op de Allrisk autoverzekering, meent de schade-expert. “Dergelijke schades claimen kost je vaak een deel van je eigen risico. Bovendien gaat het ten koste van je schadevrije jaren en je no-claimkorting. Bij kleine schades kun je beter geen beroep doen op je verzekeraar.”

Verhalen op de dader
Ook als de verzekeraars de schade proberen te verhalen op de dader, is er nog steeds niets zeker. Zo moet de dader ook het geld hebben om de schade te kunnen vergoeden. “Van een kale kip kun je immers niet plukken”, zegt de schade-expert.

Verbond van Verzekeraars
Volgens Geertje Janssen, woordvoerster van het Verbond van Verzekeraars, worden autobezitters niet “tweemaal gedupeerd”. “Het is een uitgemaakte zaak. De verzekerden hoeven dus niet aan te tonen dat zij met vandalisme te maken hebben gehad. Zij hoeven geen eigen risico te betalen en dalen ook niet in de bonus/malusladder.”

Toch is het verstandig eerst te informeren bij de autoverzekeraar naar de dekking in dit soort gevallen. Vergelijk autoverzekeringen om nu zelf een autoverzekering af te sluiten. 

Door: Dennis de Wit