Autobeveiliging loopt vaak achter


Autofabrikanten kunnen de vernieuwingen op het terrein van autoinbraakapparatuur niet langer meer bijbenen. Daardoor leveren zij vaker nieuwe auto’s op met verouderde anti-inbraaksystemen. Het aantal autodiefstallen van nieuwere auto’s is als gevolg van de sterk verouderde alarmsystemen dan ook fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (stavc).

Autobeveiliging loopt achter op inbraakapparatuurNieuwere modellen
Doordat bij nieuwere modellen steeds vaker verouderde autoinbraaksystemen worden geleverd, hebben autodieven meer kans van slagen. In de eerste negen maanden van 2012 werden ruim 8000 auto’s gestolen. In oktober werden de meeste auto’s gestolen, toen werden er bijna 1100 auto’s ontvreemd.

Vroeger werden voornamelijk oudere, slecht beveiligde auto’s gestolen. De focus van autodieven is verplaatst naar nieuwere modellen. De oorzaak is dat autofabrikanten de vernieuwingen op het gebied van preventie-apparatuur niet meer bij kunnen benen. Nieuwere modellen zijn meer waard, terwijl de autobeveiliging vaak achterhaald is. Daarom is het voor dieven aantrekkelijker zich te focussen op de nieuwere modellen.

Polensleutel
In vergelijking met de eerste drie kwartalen van vorig jaar zijn er in dezelfde kwartalen dit jaar bijna 2200 auto’s gestolen. Dat is een stijging, zo schrijft de stavc. Autodieven kunnen op nieuwere modellen gebruikmaken van de zogenaamde ‘Polensleutel’. Deze polensleutel is online te bestellen voor iedereen, en is vernoemd naar de bevolkingsgroep die het vaakst in bezit is van een dergelijke sleutel.

De polensleutel past onder andere op de dure automerken die er in Nederland te vinden zijn: Volkswagen, Seat, Audi en Porsche. Met de Polensleutel wordt er een speciaal kastje geplaatst aan de boordcomputer van de auto. Onder andere de startonderbreker kan op deze manier gemakkelijk uitgeschakeld worden, evenals het hele autosysteem.

Het stavc dringt autofabrikanten dan ook aan zich beter op de hoogte te stellen van de nieuwere technieken waarmee zij hun autoinbraaksystemen kunnen verbeteren. Dat zou goed zijn voor een terugloop van het aantal gestolen auto’s van dure merken.

Autoverzekering
In Nederland kunnen autobezitters zich verzekeren tegen autodiefstal middels een WA-casco of Allrisk autoverzekering. Een WA-verzekering is in dit geval niet voldoende, omdat deze alleen schade aan de auto van de tegenpartij vergoedt. Vergelijk autoverzekeringen om zelf een autoverzekering af te sluiten en zo gedekt te zijn tegen diefstal aan de auto. Ook de apparatuur binnenin de auto zoals de autoradio of de schade aan het casco wordt dan vergoed.

Door: Dennis de Wit