Auto belangrijk gespreksonderwerp


De auto is voor velen een voorwerp van zorg, en een onderwerp om het er vaak over te hebben. Communicatiebureau Greenberry hield gedurende de eerste vijf maanden van 2012 een onderzoek naar het online gebruik van het woord ‘auto’ op verschillende social media zoals Facebook en Twitter. Voornamelijk auto-onderdelen, files en de autoverzekering zijn vaak voorkomende onderwerpen. Bijna drieduizend keer per dag wordt het woord ‘auto’ gebruikt op de sociale media.

Dat blijkt uit onderzoek van Greenberry in opdracht van het Tijdschrift voor Marketing.

Vakantieperiode
Voornamelijk tijdens de vakantieperiode spreekt men vaak over de auto en de daarbij horende autoverzekering. Tijdens de vakantieperiode werd er één miljoen keer iets op een sociale website geschreven over het voertuig. Voornamelijk op Twitter, Facebook en Hyves praat men graag over auto’s. Ook verschillende autosites en vergelijkingssites zijn erg populair onder de gebruikers van het woord ‘auto’.

Nummer 1
In het onderzoek werden ook andere veelvoorkomende woorden onderzocht, om zo een juist vergelijking te maken. Deze woorden worden aangeduid in een bepaald ‘sentiment’. Voor andere woorden geldt een gemiddeld ‘sentiment’ van 27 procent. Voor auto’s geldt een veel hogere score, waarbij 25 procent van de gebruikers van het woord positief praat over het voertuig. 15 procent van de gebruikers is negatief over het voertuig, en dan voornamelijk over dure merken en autoverzekeringen.

Merknamen
In 22 procent van de gevallen komen er merknamen voor in de autoberichten. Het vaakst is het merk BMW een onderwerp van gesprek: dat gebeurt zo’n 50.000 keer. Ook Volkswagen is een belangrijk merk voor twitteraars: zo’n 45.000 berichten gingen daarover.

Verzekeringen
Ook autoverzekeringen worden vaak genoemd op Twitter. Voornamelijk de ANWB wordt vaak via het sociale medium geraadpleegd. De ANWB heeft bijna 6.000 volgers op Twitter. Wanneer men over autoverzekeringen praat, gaat dit het vaakst over ervaringen met de autoverzekeraar. Daarbij worden onderling zowel negatieve als positieve ervaringen uitgewisseld. Ook hebben veel autoverzekeraars een eigen ‘webcare’ die op Twitter gemakkelijk aangesproken kan worden.

Bijna tien procent van alle berichten over auto’s gaat verder over autoproblemen.

Deze problemen kunnen middels een autoverzekering gemakkelijk voor de verzekerde worden opgelost. Op sociale media worden ervaringen uitgewisseld over de verschillende autoverzekeringen. Dat geeft gebruikers de mogelijkheid autoverzekeringen te vergelijken.  Door het vergelijken krijgen verzekerden een helder beeld van alle premies, dekkingen en tevredenheid van de verschillende autoverzekeringen.

Door: Dennis de Wit