Assurantiebelasting toch te omzeilen


De verhoogde assurantiebelasting, die de autoverzekeringspremie met gemiddeld 45 euro zal stuwen, valt te omzeilen. Daardoor kost het afsluiten van diverse verzekeringen in Nederland geen honderden euro’s per jaar extra, zoals eerder al werd beweerd. Uit onderzoek van verzekeringssites en de Consumentenbond blijkt dat er een handige truc bestaat waardoor verzekerden alsnog kunnen besparen op de verhoogde assurantiebelasting.

Eerder opzeggen
Uit vergelijkingen blijkt dat mensen met een maandbetaling in de verzekering beter in december kunnen opzeggen. In december van het oude jaar kunnen verzekerden dan alvast een nieuwe verzekering afsluiten voor het komende jaar. Dat is zelfs bij dezelfde verzekeraar mogelijk.

Deze nieuwe verzekering moet afgesloten worden op basis van jaarbetaling. De premie van bijvoorbeeld de autoverzekering moet dan in één keer voldaan worden. Maar omdat de verzekering al in december van het huidige jaar afgesloten is, betalen verzekerden over het nieuwe jaar nog 9,7 procent assurantiebelasting, in plaats van de gewraakte 21 procent.

150 euro besparen
Het eerder opzeggen van de verzekering kan leiden tot een besparing van 11 procent op de premie voor verzekeringen. Verzekeringsmaatschappijen geven verzekerden al een korting van ongeveer 3 procent wanneer verzekerden per jaar in plaats van maandelijks betalen.

Voor autoverzekeringen geldt dat de besparing op jaarbasis uit kan komen op meer dan 60 euro. Ook bij andere verzekeringen zijn besparingen mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat de besparingen op kunnen lopen tot wel 150 euro.

Consumentenbond
De Consumentenbond bevestigt dat de assurantiebelasting dit jaar nog te omzeilen valt door eerder de verzekering op te zeggen. Zo kunnen Nederlandse consumenten profiteren van het lage tarief assurantiebelasting. Wel moeten verzekerden zich ervan bewust zijn dat zij voor een heel jaar een verbintenis aangaan met de verzekeraar.

Daarnaast kan men niet zomaar blindelings een verzekering afsluiten. Expliciet moet vermeld worden dat het mogelijk is om in december betaald mag worden voor een autoverzekering die pas in januari ingaat.

Vergelijken
Het is dus belangrijk zich goed te informeren alvorens een autoverzekering af te sluiten. Indien het niet mogelijk is om in december te betalen voor een autoverzekering met januari als ingangsmaand, kan er niet bespaard worden.

Maar ook onderling verschillen autoverzekeringen van premie. Dat komt doordat niet iedere autoverzekeraar precies dezelfde dekkingen aanbiedt. Vergelijk autoverzekeringen om alle autopremies en autoverzekeringen in Nederland op een rijtje te zetten.

Door: Dennis de Wit