ANWB lanceert reiskostencheck


De ANWB gaat een reiskostencheck lanceren. Daarmee kunnen forenzen berekenen hoeveel euro zij volgend jaar in moeten leven als gevolg van de belasting op de reiskostenvergoeding. Het belasten van de reiskostenvergoeding is afgesproken in het Lenteakkoord, dat vlak na de val van het kabinet bereikt werd. De reiskostenvergoeding moet vanaf volgend jaar worden opgeteld bij het belastbaar inkomen. De ANWB vermoedt dat er nu nog maar weinig mensen op de hoogte zijn van de financiële consequenties.

Doel
Het doel van het lanceren van de reiskostencheck is om meer forenzen bewust te maken van de financiële consequenties die het invoeren van de maatregel zal hebben. Op de website probeert de organisatie inzicht te geven van deze gevolgen.

Naast bewustwording is ook het vormen van een mening een belangrijk doel. “Men kan zich via de check uitspreken over de kabinetsplannen”, legt de woordvoerder van de ANWB uit. “Deze reacties zullen door de ANWB gebruikt worden bij de beïnvloeding van de Tweede Kamer”.

Rekenhulp
De rekenhulp is echter niet alleen voor autobestuurders. Ook wie regelmatig met de trein gaat, kan uitrekenen hoeveel euro hij volgend jaar inlevert aan de staat. De rekenhulp is te gebruiken door werknemers die nu een vergoeding krijgen voor het gebruik van hun privé-auto, en de forens die in het bezit is van een NS-jaartrajectkaart.

Inkomensachteruitgang
De belangrijkste constatering van de ANWB is dat miljoenen mensen die voor hun werk moeten reizen een forse inkomensachteruitgang tegemoet kunnen zien. De werknemers gaan in totaal 1,3 miljard euro van de te besparen 18 miljard euro opleveren.

Gemiddeld woont een werknemer die met zijn auto rijst 23 kilometer van zijn werk. Jan Modaal is vanaf volgend jaar 768 euro kwijt aan de reiskostenvergoeding. De treinreiziger woont iets verder van zijn werk: zo’n 38 kilometer. Gemiddeld kost dat de werknemer jaarlijks 845 euro.

Oproep
De ANWB is niet blij met de verandering van de reiskostenvergoeding. “Forenzen kunnen in de huidige, stagnerende woning- en arbeidsmarkt niet zo eenvoudig van woonplaats of werk veranderen”, legt de woordvoerder uit. Daarom roept de ANWB de Tweede Kamer op te onderzoeken of eerlijkere alternatieven voor deze maatregel mogelijk zijn.

Autoverzekering
Ook de autoverzekering is een dure factor van het forenzen. Vergelijk autoverzekeringen om te besparen op de maandelijks te betalen premie. Op jaarbasis kan dit behoorlijk schelen in de portemonnee.

Door: Riccardo de Wit