ANWB beloond voor heldere polisvoorwaarden


De autoverzekering van de ANWB is wederom beloond met het keurmerk voor de heldere polisvoorwaarden die zij stellen. Het keurmerk wordt uitgereikt door een grote verzekeringssite. Autoverzekeraars kunnen dit kenmerk alleen bemachtigen wanneer zij voldoen aan diverse richtlijnen met betrekking tot de polisvoorwaarden. De voorwaarden moeten duidelijk worden weergegeven. Daarbij is het belangrijk dat er in de polisvoorwaarden begrijpelijk Nederlands wordt gesproken.
Onder ‘begrijpelijk Nederlands’ verstaat het keurmerk dat de verzekerde met een taalniveau van B1 of B2 de polisvoorwaarden zonder problemen moet kunnen lezen en begrijpen.

Begrijpelijkheid
Voor verzekerden is het belangrijk dat de polisvoorwaarden in helder Nederlands zijn geschreven, en dat zij de mogelijkheid hebben de autoverzekeraar te raadplegen wanneer zij een deel niet begrijpen. De meeste consumenten nemen niet de tijd en moeite om de algemene voorwaarden en alle polisvoorwaarden volledig door te lezen.

De belangrijkste oorzaak daarvan is dat de polisvoorwaarden te ingewikkeld zijn opgeschreven, waardoor de begrijpelijkheid daalt. Daardoor zijn consumenten geneigd een andere autoverzekeraar te kiezen, of simpelweg maar akkoord te gaan.

ANWB
Daarom biedt autoverzekeraar ANWB een autoverzekering met heldere polisvoorwaarden aan. De zinnen zijn kort en eenvoudig te lezen. Voor een zeer brede doelgroep zijn de polisvoorwaarden zodanig opgesteld, dat dit voor iedereen te begrijpen blijft. De verzekerden zijn dan meer geneigd de tijd en moeite te nemen om de polisvoorwaarden wel volledig door te lezen. Zo is de verzekerde beter geļnformeerd over de dekking van de verzekering, en wat zijn rechten en plichten zijn.

Tachtig procent van de Nederlanders begrijpt de polisvoorwaarden volledig als de voorwaarden beter worden uitgelegd op een lager taalniveau. Wanneer de polisvoorwaarden geschreven worden op taalniveau B1 of B2,  bereiken de polisvoorwaarden de grootste doelgroepen. Slechts maar een kwart van alle verzekeraars hebben echter een heldere polis.

Keurmerk
Het keurmerk is een stimulans voor andere verzekeraars om hun polisvoorwaarden begrijpelijker te maken. Als de polisvoorwaarden beter te lezen zijn, kunnen verzekerden gemakkelijker weten waar zij aan toe zijn, en wat de polis wel of niet dekt.

Voor meer informatie over de ANWB autoverzekering klik hier.

Ook autoverzekeringen vergelijken is een goede methode om de polisvoorwaarden op een duidelijke manier te vernemen. Zo worden alle belangrijkste punten op een rijtje gezet, worden er duidelijk de premies vermeld, en ziet de klant meteen welke acties een verzekeraar heeft. Aan de hand van het prijs-kwaliteitscijfer wordt beoordeeld hoe klantvriendelijk een autoverzekeraar is. Het cijfer komt tot stand door middel van reviews van klanten.

Door: Riccardo de Wit