Afname aantal gestolen auto’s, schadelast stijgt


Hoewel het aantal gestolen auto’s in Nederland daalt, stijgt de schadelast die autoverzekeraars uit moeten keren. Vorig jaar werden er 11.658 auto’s gestolen. Dat zijn er 75 auto’s minder dan in 2010, toen er nog 11.735 auto’s werden gestolen.

Dat is een lichte afname, maar toch stijgt de schadelast. De reden daarvoor is dat autodieven selectiever te werk gaan: steeds vaker worden nieuwe jongere auto’s gestolen, waarbij een afname van het aantal diefstallen van oudere auto’s merkbaar is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, de AVc.

Selectievere diefstallen
Ondanks een afname van het totaal aantal gestolen auto’s in Nederland, rekent de AVc toch op een hogere schadelast. Directe reden daarvoor is dat steeds vaker jongere auto’s gestolen worden, en er een afname is van het aantal oudere gestolen auto’s.

In 2011 werden er 199 meer auto’s van tussen de 0 en de 1 jaar oud gestolen dan in 2010. Het meest in trek onder autodieven is Volkswagen. De tweede plaats op de diefstalranglijst van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is BMW. In vergelijking met 2010 werden er in 2011 40% meer jonge BMW auto’s gestolen.

Bedrijfsvoertuigen
De diefstal van bedrijfsvoertuigen is in zijn algemeenheid afgenomen. Bedrijfsvoertuigen zijn te verdelen in twee verschillende categorieën: zware en lichte bedrijfsvoertuigen.  Bij het aantal zware bedrijfsvoertuigen is een afname van 30% af te lezen. Wel steeg de diefstal van motoren met 7% naar een aantal van 2000 gestolen motorvoertuigen.

Gemakkelijk mee te nemen
Vooral caravans zijn het nieuwe mikpunt van auto diefstal. In 2011 werden er 160 caravans gestolen; goed voor een stijging van 52%. Verder nam het aantal gestolen brom- en snorfietsen toe met 13% naar bijna 17.000. Al sinds 2007 stijgt ieder jaar het aantal gestolen brom- en snorfietsen.

Van de gestolen motorvoertuigen werd slechts 23,5% teruggevonden. Ieder jaar daalt dit percentage lichtelijk. Ook een afname van het terugvindpercentage onder personenauto’s is merkbaar. Iets minder dan de helft van alle gestolen personenauto’s wordt teruggevonden.

Autoverzekering afsluiten
Door het afsluiten van een autoverzekering kan de autobezitter zich vanaf een allrisk autoverzekering verzekeren tegen autodiefstal of schade veroorzaakt op een andere manier. Autoverzekeraar OHRA is onlangs begonnen met het twitteren van gestolen auto’s. Vergelijk autoverzekeringen voor de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen onder de verschillende autoverzekeringen.

Door: Riccardo de Wit