Aantal autoschades in 2012 gedaald


In Nederland is het aantal autoschades in vergelijking met vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond na opvraag van gegevens van het autoschadecalculatiesysteem Audatex. In de eerste drie maanden van 2012 daalde het aantal schadegevallen met 3 procent. Dat is goed voor een besparing van in totaal meer dan 10 miljoen euro aan schade. In vergelijking met twee jaar geleden is het aantal schadegevallen nog verder afgenomen: met bijna 15 procent. Naast een daling van het aantal autoschades, is ook het totale schadebedrag afgenomen. De oorzaak van deze daling zou het aantal kleinere auto’s zijn.

Kleiner rijden
De branchevereniging van schadeherstelbedrijven, de Focwa, zegt dat de daling van het schadebedrag toe te schrijven is aan het feit dat Nederlanders steeds vaker kiezen voor een kleinere auto. Kleinere auto’s zijn vaak goedkoper te repareren dan grotere auto’s.
Bovendien is de verkeersveiligheid in Nederland toegenomen. Daardoor nam ook het aantal schadegevallen af. Ook elektronische hulpmiddelen in de auto die het autorijden vergemakkelijken zoals de ABS, ESP en de Break- en Park Assist droegen bij aan de vermindering van het aantal schadegevallen.

Winter
Naast het veiliger rijden, viel ook het aantal schadegevallen in de winter ondanks de strenge winter mee. Steeds meer auto’s in Nederland zijn uitgerust met winterbanden. Winterbanden zijn in Nederland nog niet verplicht gesteld.

Premie
Ondanks de daling van het aantal schadegevallen en het totale schadebedrag, hebben veel autoverzekeraars hun premies de afgelopen maanden verhoogd. Volgens de Consumentenbond is dit merkwaardig de te noemen, omdat bij een lagere schadelast ook de premie omlaag zou moeten kunnen.

Wie toch graag een lagere premie wil, kan het beste autoverzekeringen vergelijken. Er wordt bij het vergelijken echter niet alleen gekeken naar de laagste premie, maar ook naar de hoogste klantgerichtheid.

Door: Dennis de Wit