10.000 Belgen rijden zonder rijbewijs


Het afgelopen jaar hebben politieagenten in België ruim 10.000 bestuurders aangehouden wegens het rijden zonder rijbewijs. Ook bleken veel bestuurders niet in bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Het gaat daarbij om 10.407 veroordeelden: dat is een toename van meer dan 50 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat schrijft de Volkskrant.

Politierechter
Door een strengere aanpak van de federale en lokale politie in België moeten meer bestuurders voor de politierechter verdwijnen. Bij iedere controle moet een Belgische politieagent verplicht vragen naar het rijbewijs van de bestuurder.

Ook in Nederland blijken jaarlijks veel autobestuurders niet in het bezit te zijn van het rijbewijs tijdens het autorijden. De autoverzekering is in Nederland een verplicht onderdeel. Wie zonder rijbewijs rijdt, rijdt in principe onverzekerd rond.

Zonder rijbewijs
Er zijn verschillende redenen waarom Belgische overtreders rijden zonder rijbewijs. Een overgroot deel van de overtreders leert van hun ouders hoe zij een auto moeten besturen. Daarbij hebben zij nooit officieel een rijbewijs behaald, waardoor zij wettelijk gezien geen motorisch voertuig zouden mogen besturen.

Een andere veelvoorkomende reden is van medische aard. Zo mogen bestuurders wegen een medisch kampement geen autobesturen, maar doen zij dit toch. Daarnaast zijn er overtreders die bewust de wet overtreden: zij willen geen premie voor de autoverzekering betalen en hebben vaak geen geld voor een rijbewijs.

Arrondissementen
Voornamelijk in Brussel, Gent en Antwerpen kwamen veel veroordeelden voor de politierechter. In Brussel ging het om 4142 veroordeelden, in Gent om 2189 joyriders en in Antwerpen om 2136 overtreders. In België krijgen bestuurders zonder geldig rijbewijs een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar. Bovendien is een boete die kan oplopen tot 11.000 euro en een jaar cel mogelijk.

Hoe het met het aantal joyriders in Nederland gesteld is, is vooralsnog onduidelijk. In zowel België als in Nederland is het voor autobezitters verplicht om tenminste een WA-autoverzekering af te sluiten.

Autoverzekering
Echter hebben veel Belgische bestuurders daar het geld niet voor. Ook in Nederland maken autobestuurders zich regelmatig druk over de hoge premies die voor autoverzekeringen gelden. Juist om deze reden kan het vergelijken van autoverzekeringen een uitkomst bieden.

Op deze manier krijgen autobezitters inzicht van de diverse autopremies die er bij verschillende autoverzekeraars gelden. Zo is een goedkope autoverzekering tot driemaal goedkoper dan de duurste autoverzekeraar in Nederland.

Door: Riccardo de Wit