10 procent reizigers belaadt caravan te zwaar


Tien procent van de Nederlandse automobilisten gaat op reis met een te zwaar beladen caravan. Aan het begin van de zomervakantie 2012 hield de ANWB op de A2 en A16 een preventieve autocontrole. In totaal werden er negentig voertuigen gratis gecontroleerd. Daaruit blijkt dat vijf tot tien procent van de reizigers een te zwaar beladen caravan aan de auto had gekoppeld. De ANWB wijst aan de hand van de Vakantiecheck reizigers op eventuele gebreken of overtredingen omtrent hun auto.

Technische problemen
De Vakantiecheck van de ANWB is een vrijwillige keuring. De Vakantiecheck werd verspreid over twee weekenden in de maand juni. In de eerste Vakantiecheck werden 75 auto’s vrijwillig gekeurd; in de tweede week waren dat er 90. Veel automobilisten hadden te maken met kleine technische problemen onderweg. Ook niet-leden van de ANWB mogen gratis de keuring laten uitvoeren. Daarbij wordt ook het gewicht van de caravan gewogen.

Samenwerking
De ANWB werkt voor het uitvoeren van de vakantiecheck samen met de VVN, Kwik-Fit en reparateur Carglass. Op de locaties zijn experts van de Wegenwacht, de ANWB en de VVN aanwezig die de voertuigen controleren op het gewicht van de auto en de caravan, de verlichting en vloeistoffen.
Kwik-fit controleert of de banden verder in orde zij, en Carglass onderzoekt eventuele schade aan de ramen. Dankzij de volledige Vakantiecheck kunnen veel reizigers voor vertrek voorkomen dat zij tijdens de vakantie te maken krijgen met autopech.

Autoverzekering
De vakantiecheck is gratis voor zowel leden als niet-leden. Ook verzekerden van de ANWB kunnen gebruikmaken van de check. Vergelijk autoverzekeringen om de goedkoopste autoverzekering met de beste dekking af te sluiten. Ook eventuele acties op de autoverzekeringen worden in het overzicht vermeld.

Door: Dennis de Wit