1 op de 4 automobilisten heeft schade


Jaarlijks rijdt één op de vier automobilisten schade. Ook is de kans op het rijden van schade onder automobilisten in vier jaar tijd flink toegenomen. Het vaakst hebben automobilisten last van ruitschade: in 80% van alle gevallen is ruitschade de oorzaak van de schadeclaim. De meeste autoschades blijken vaak onverwachts, en op zondag is de kans op autoschade het kleinst, zo blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door autoverzekeraar Allsecur.

Kans neemt toe
De kans op autoschade neemt de afgelopen jaren behoorlijk toe, en de Nederlandse automobilist heeft vaker te maken met een schadegeval aan de auto. Volgens Allsecur is er een aanhoudende stijging te zien. Zes jaar geleden had nog 25% van de automobilisten autoschade, tegen 28% in 2012.

Het vaakst komt ruitschade voor. Autoschades ontstaan door aanrijdingen en andere auto-ongelukken komen in tien procent van de gevallen voor. Wie graag een veilige dag uitkiest, kan het beste op zondag rijden.

Zondag
Op zondag rijden automobilisten het minste schade, zo blijkt uit onderzoek van de autoverzekeraar. Op een rit van 20 kilometer heeft de automobilist doordeweeks gemiddeld 15% meer kans op het rijden van schade dan op zondag. Voornamelijk jongeren lopen een verhoogd risico op autoschade, doordat zij op werkdagen relatief meer kilometers maken.

De grootste risicogroep is echter oudere automobilisten in de groep van 46 tot 55 jaar: zij lopen doordeweeks 20% meer kans op schade. Op zondag is de kans op schade gemiddeld tien procent; doordeweeks is de kans dubbel zo groot.

Onverwachts
Johan van den Neste, marketing manager bij Allsecur, zegt dat de meeste schades uit onverwachte hoek komen. “Zeker 3 op de 10 klanten weet ons te verrassen met een opvallend schademoment.” Voornamelijk ruitschade komt zelfs op vakantie het meest voor.

Hollands weer
Niet alleen op vakantie, maar ook het Nederlandse weertype draagt vaak bij aan autoschade. Voornamelijk in de maand maart werden er veel schadegevallen geclaimd: zo’n 35% van het totaalplaatje. De onverwachte strenge vorst is de grote boosdoener. In juni vorig jaar was de zware regenbui van 28 juni funest voor de auto. “Het aantal schademeldingen lag toen bijna 30 keer hoger”, merkt van Neste op.

Autoverzekering
Allsecur rekent voor het Hollandse weer geen eigen risico bij zijn verzekerden, omdat deze schade volledig buiten de macht van de automobilist ligt. Of meer verzekeringen deze regeling hanteren, is te zien door autoverzekeringen te vergelijken.

Door: Riccardo de Wit