Zelf zonnestroom opwekken is rendabel


Het is voor kleinverbruikers met een jaarlijks verbruik van minder dan 10.000 kilowattuur rendabel om zelf zonne-energie op te wekken. Over de zelfopgewekte zonne-energie hoeft in principe geen energiebelasting betaald te worden. De zonne-energie wordt achter de meter ingevoed, en daardoor niet aan belasting onderhevig.

Dat schrijft Agentschap NL, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Informatie (EL&I), op 19 juli op hun website.

Onderzoek
Dat kleinverbruikers met een gemiddeld verbruik van minder dan tienduizend kilowattuur zelf op een rendabele manier zonnestroom kunnen opwekken, is één van de conclusies van Agentschap NL. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van zonnestroom en de Nederlandse wetgeving.

Over deze combinatie was onduidelijkheid ontstaat in de Tweede Kamer, bij het ministerie, energiebedrijven en bij particulieren onderling. Voornamelijk de wettelijke bepaling rondom het terugleveren van decentraal opgewekte energie was een groot struikelblok voor de Tweede Kamer.

Onduidelijkheid
Om deze onduidelijkheden weg te nemen, heeft de overheid een onderzoek ingesteld naar de zonne-energie en de wetgeving omtrent dit onderwerp.  In het rapport ‘Zonnestroom en de Nederlandse wetgeving’ kunnen Nederlandse consumenten zelf lezen in welke situaties er welke wetgeving geldt. Zo blijkt dat kleinverbruikers gemakkelijk en rendabel zichzelf kunnen voorzien in zonne-energie. Over deze zonne-energie hoeft geen enkele belasting worden geheven aan de overheid.

Geen zonne-energie
Voor wie een hoger verbruik heeft dan 10.000 kilowattuur per jaar, geldt alsnog dat men op een duurzame manier. kan besparen op de energierekening. Zo is het verstandig om energie te vergelijken. Door een juiste vergelijking te maken bij een gemiddeld verbruik, betaalt de Nederlandse consument nooit te veel voor de energierekening. Sommige energieleveranciers in Nederland bieden onder andere zonne- en windenergie aan. Alle aanbieders in ons aanbod bieden bovendien groene stroom aan.

Door: Riccardo de Wit