Vanaf 2015 verdwijnt het betalen van de energievoorschot


De rekening die u maandelijks aan uw energieleverancier betaalt voor het gebruik van gas en elektriciteit hoeft u vanaf 2015 pas achteraf te betalen. Daarmee komt een einde aan het betalen van de maandelijkse energievoorschot.

Ieder huishouden betaalt een maandelijks bedrag vooraf aan energie kosten. Dit bedrag is berekend op basis van uw gezinssamenstelling, de grootte van uw huis, en het energie verbruik in het verleden. Op basis van het gemiddelde gebruik krijgt u maandelijks een rekening. Dit noemt men het energievoorschot.

Jaarlijks wordt gekeken hoeveel energie u daadwerkelijk heeft gebruikt. Hiervan worden de kosten berekent en dit bedrag wordt afgetrokken van het bedrag dat u al heeft betaalt. Op basis van deze berekening moet u nog extra geld bij betalen, of krijgt u het te veel betaalde bedrag teruggestort op uw rekening.

Door het jaar heen maakt u niet altijd even veel gebruik van energie. In de winter verbruikt u vaak meer gas en elektriciteit dan in de zomer. Maar toch betaalt u iedere maand even veel geld.

Hier gaat dus vanaf 2015 verandering in komen. In de winter gaat u veel meer geld betalen, en in de zomer veel minder.

Reden voor deze wijziging is dat men in Europa denkt dat u zuiniger met energie zult omgaan, als u maandelijks een rekening krijgt voor het daadwerkelijke verbruik van energie. Doordat u maandelijks wordt geconfronteerd met uw gemaakte energiekosten verwacht men dat u hierdoor minder energie gaat gebruiken en dus beter op de kosten gaat letten.

Energie maatschappijen in Nederland vinden deze nieuwe regelgeving geen goed idee. Door deze regel gaat men in Nederland in de zomer vrijwel niets betalen, en is men in de winter opeens heel veel geld kwijt. En dit zorgt er dan weer voor dat veel mensen in de wintermaanden de rekening niet kunnen betalen.

Maar het heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat de energie maatschappijen geen zin hebben in de veranderingen. Het innen van het geld moet dan namelijk worden aangepast, en ze moeten elke maand de daadwerkelijke kosten gaan berekenen. Dit gaat de energie maatschappijen meer geld kosten.

Bent u op zoek naar een lagere energie rekening? Vergelijk energie op onze website, en zo kunt u veel geld op uw energie rekening besparen.

Door: Roeland Werring