Spelcomputers verbruiken steeds meer stroom


Playstation en Xbox

Uit het onderzoek van de universiteit blijkt dat de Playstation 4 en Xbox One zelfs meer energie verbruiken dan de gemiddelde koelkast. In het onderzoek gingen studenten er vanuit dat de consoles ongeveer 2 uur per dag aan staan. Alle consoles van de afgelopen jaren werden uitvoerig getest en ingedeeld op energieverbruik en de stroomkosten die daar bij horen.

Per jaar kostte het oude model van de Playstation, de Playstation 2, ongeveer 12 euro per jaar. Toen de nieuwere modellen werden gelanceerd, steeg dat bedrag al naar ongeveer 16 euro. De Xbox 360 kost  al 28 euro per jaar. De Xbox 360 Slim verbruikte al een stuk minder stroom: zo rond de 17 euro per jaar. De allernieuwste Playstations en Xboxen kosten zelfs tussen de 40 en 50 euro per jaar.

Koelkast of spelcomputer?
Ter vergelijking: een koelkast kost de consument ongeveer 38 euro per jaar. Een nieuwe koelkast kost qua stroomverbruik zelfs nog minder: 16 euro op jaarbasis. De energiekosten voor het gebruiken van een nieuwere spelcomputer gaan daar dus ongeveer drie keer in.

Grafisch vermogen
Volgens klimaatbureau HIER ligt het hogere stroomverbruik van de nieuwere modellen vooral aan het grafische vermogen. Doordat de apparaten steeds meer met nieuwe technieken werken om de consument visueel zo goed mogelijk te bedienen, stijgt het energieverbruik. Producent Nintendo stemde het apparaat beter af dan Microsoft en Sony.

Wie energie wil besparen en daarmee ook de hoogte van de energierekening wil verlagen, doet er volgens HIER goed aan om een energiezuinige spelcomputer te kopen. Daarnaast is het verstandig om langer te doen met een oudere console. Een veel gemaakte fout is dat gebruikers van spelcomputers vaak de gameconsole in stand-by zetten, in plaats van deze compleet af te schakelen van het stroomnet.

Sluipverbruik
Veel consumenten hebben een hoge energierekening, maar kunnen de oorzaak daarvan niet vinden. Het stand-by laten staan van bijvoorbeeld een spelcomputer of televisie zorgt al snel voor een hoge energierekening. Jaarlijks verbruikt het gemiddelde huishouden tussen de 160 en 380 kilowattuur zonder het daadwerkelijk nuttig te gebruiken.

Naast spelcomputers zijn ook televisies, computers, koffiemachines, stereosets en combimagnetrons echte energieslurpers. Deze apparaten staan bijna altijd aan, zonder dat ze gebruikt worden.

Door: Dennis de Wit