Nederlanders voor inkomensafhankelijk eigen risico


Veranderingen in ons zorgstelsel kunnen geen goedkeuring wegdragen van de kiezers in Nederland. Bijna 80 procent van de Nederlanders keurt de verhoging van het eigen risico niet goed. Bovendien zegt 63 procent van de ondervraagden tegen versobering van het basispakket zorgverzekering te zijn. Dat zijn de resultaten van een onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag.

Inkomensafhankelijkheid
Op bijna alle voorstellen van diverse politieke partijen reageren de kiezer negatief. Enkel de ingreep van de SP om de hoogte van het eigen risico vast te stellen op de hoogte van het inkomen kan rekenen op een brede steun. 68 procent van de ondervraagden is voor het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico.

Ruim 50% is tegen het verhogen van de premie voor mensen met een ongezonde levensstijl. Daarbij moet dan gedacht worden aan het roken of het hebben van overgewicht. Stemmers van de VVD, het CDA, GroenLinks, de ChristenUnie en D66 zijn echter wel voor het verhogen van een eigen risico voor mensen met een ongezonde leefstijl.

Zelfhulp
Eén op de drie kiezers zegt dat ouderen eerst hun eigen vermogen op moeten maken, alvorens zij recht krijgen op financiële hulp wanneer zij gaan wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis. 54 procent van de Nederlanders is echter tegen dit voorstel.

Ook het verplichten van familieleden om hulpbehoevende familieleden zelf te verzorgen kan op maar weinig steun rekenen. Onlangs is er een proef in de gemeente Gouda gestart om te kijken welke effecten een dergelijk voorstel heeft. 63 procent van de Nederlanders geeft aan dit een slecht idee te vinden.

Vergelijken
De zorg in Nederland wordt in ieder geval steeds duurder. Het basispakket versobert en het eigen risico gaat omhoog. Door een zorgverzekering te vergelijken kunnen Nederlandse inwoners besparen op hun maandelijkse premie zorgverzekering.

Door: Riccardo de Wit