Jongeren sparen steeds vaker voor pensioen


Jongeren sparen steeds vaker voor hun pensioen. Terwijl in het verleden jongeren amper voor hun pensioen spaarden, gebeurt dat nu steeds vaker. Eén op de vier jongeren spaart inmiddels om later van hun pensioen te kunnen genieten. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van de ING Bank. Volgens hoofdeconoom van de ING Charles Kalshoven komt dat door de verhoging van de AOW-leeftijd en de negatieve aandacht rondom pensioenfondsen.

Pensioen opbouwen
In totaal zet zestien procent van de Nederlanders geld op de spaarrekening met als spaardoel het vergroten van het pensioen. Dat aantal ligt bij jongeren tussen de 18 en de 35 jaar een stuk hoger. Charles Kalshoven: “Maar liefst 26 procent van deze jongeren geeft aan nu al bezig te zijn met het opbouwen van hun pensioen.”

Toch denkt Kalshoven dat jongeren minder profijt halen uit hun spaargedrag dan dat zij zelf denken. Het is volgens de hoofdeconoom beter om een deel van het spaargeld te beleggen. Ondanks het hogere risico, kan men ook rekenen op een hoger rendement. “Dat zegt ook de OECD, een club economen uit rijke Westerse landen. Als je jong bent,  kun je wat meer aandelen nemen, maar naar mate je dichterbij je pensioenleeftijd komt, is het verstandiger om op spaargeld of obligaties over te gaan.”, zegt hij.

Zelf sparen
Als jongere is het ook mogelijk om zelf alvast te beginnen te sparen voor het pensioen. Ondanks dat de spaarrentes momenteel relatief laag zijn, kan het op jaarbasis toch best lonen om te sparen voor de oude dag. Hoe langer je spaart, hoe meer rente je bij elkaar spaart. Vergelijk spaarrentes voor een overzicht van alle spaarrentes in Nederland.

Door: Dennis de Wit