Jonge auto’s vaker doelwit autodiefstal


Niet duurdere, maar jongere auto’s zijn vaker het doelwit van autodiefstal. Autobezitters moeten met een nieuwe auto oppassen, omdat auto’s twee tot drie maal zo vaak worden gestolen als oudere auto’s die ten minste 8 tot 10 jaar oud zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, die autodiefstallen van het afgelopen jaar (2012) onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat jonge auto’s vooral populair roofgoed is vanwege de minder goede beveiligingselectronica in de auto’s.

Minder auto’s gestolen
Hoewel jonge auto’s steeds vaker het doelwit worden van diefstal, neemt het totale aantal gestolen auto’s wel af. In vergelijking met 2011 werden er vorig jaar 2 procent minder auto’s gestolen.

Er is echter een stijging te zien bij nieuwe auto’s tot drie jaar oud. Het aantal gestolen auto’s nam daar met negen procent toe. Voornamelijk Volkswagens, Honda’s en BMW’s zijn een populair doelwit onder autodieven. Deze merken worden twee tot drie keer zo vaak gestolen als andere merken. Naast de achterlopende beveiliging op deze voertuigen, blijken deze auto’s het gemakkelijkst tweedehands te verkopen te zijn op de automarkt, schrijft de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Voorkomen
Volgens autoverzekeraars is het onmogelijk om autodiefstal helemaal te voorkomen, maar toch zijn er wel wat tips. Zo nemen dieven tijdens een woninginbraak geregeld de sleutels van de bewoner mee, waaronder de autosleutels. Het is dus aangeraden de woning goed te beveiligen, om zo de kans op autodiefstal kleiner te maken.

Daarnaast is het zaak om een erkend beveiligingssysteem in het voertuig in te bouwen. Tegenwoordig zijn er nieuwere technieken waarmee de auto niet gestart kan worden zonder een extra handeling. Volgens autoverzekeraars voldoen ook de beveiligingssystemen met het bekende alarmerende geluid nog voldoende.

Nieuwere auto’s kennen echter een minder goed beveiligingssysteem, omdat autofabrikanten niet de tijd hebben om de nieuwe systemen voldoende te testen, zo blijkt uit berichtgeving onlangs.

Verzekeren
Autodiefstal is niet standaard gedekt in de verplichte WA-verzekering. De WA-verzekering vergoedt alleen schade aan de auto van de tegenpartij. Schade, en dus ook diefstal, aan de eigen auto wordt gedekt vanaf een WA- beperkt cascoverzekering en de WA-volledig cascoverzekering (Allrisk).

Door: Dennis de Wit