Assurantiebelasting gaat in 2011 omhoog


Het nieuwe kabinet wil de assurantiebelasting verhogen. Het gaat om een stijging van maar liefst 2.2%. Deze assurantiebelasting betreft de belasting die geheven wordt over alle schadeverzekeringen.

Assurantiebelasting omhoogDe Tweede Kamer heeft op 18 november met dit plan ingestemd en wilde dat de verhoging op 1 januari 2011 ingevoerd zou worden. In eerste instantie zou deze verhoging 2% zijn, maar er waren een aantal grote verzekeraars die dit niet zo snel door konden voeren. Ook waren er al een aantal polissen voor 2011 opgestuurd naar klanten. Daarom besloot de regering om de verhoging pas later in te voeren, maar deze verhoging bedraagt dan geen 2% maar 2.2%. De assurantiebelasting zal van 7.5% naar 9.7% stijgen.

Premies voor doorlopende verzekeringen in 2011 die vooruitbetaald worden, hoeven deze nieuwe assurantiebelasting nog niet te betalen. Verder zijn er uitzonderingen van verzekeringen waar geen assurantiebelasting op word geheven. Deze uitzonderingen zijn:

  • arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, ongevallenverzekeringen en invaliditeitsverzekeringen
  • werkloosheidsverzekeringen
  • ziektekostenverzekeringen
  • transportverzekeringen
  • de exportkredietverzekeringen
  • herververzekeringen
  • verzekeringen van schepen en luchtvaartuigen (dit geld niet voor pleziervaartuigen)

Dit is een forse stijging die groot en deels te maken heeft met de economische crisis waar we nu mee te maken hebben. Het belastingsplan heeft zelfs al een voorstel gedaan om de belasting nog verder te verhogen, namelijk naar 10.2%. Dit voorstel is gedaan om te voorkomen dat de belasting op culturele activiteiten zoals theatervoorstellingen van 6% naar 19% wordt verhoogd. Weekers heeft de kamer afgeraden om hiermee in te stemmen. Volgens hem word de lastenverzwaring voor de groep mensen die kunst koopt of regelmatig een theatervoorstelling bezoekt zo namelijk afgewenteld naar de groep mensen die gebruik maakt van bepaalde verzekeringsproducten.

De verhoging van de assurantiebelasting naar 9.7% word officieel ingevoerd op 1 maart

Door: Roeland Werring