Aangepast reisadvies voor Gambia


Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor reizigers die van plan zijn naar Gambia af te reizen aangescherpt. De oorzaak voor de aanscherping van het reisadvies is de uitvoering van de doodstraf in het Afrikaanse land. Verschillende protestgroepen hebben aangekondigd actie te ondernemen tegen de doodstraf van een aantal personen in het land. Daardoor kunnen toeristen mogelijk hinder ondervinden. Bovendien is er in de regio Casamance sprake van een toename van het aantal overvallen.

Overvallen
Naast het uitvoeren van de doodstraf is er ook sprake van flinke onrust in de regio Casamance. Daar is een flinke toename van het aantal gewapende overvallen te zien. De Nederlandse overheid raadt het toeristen dan ook af om te reizen naar deze gevaarlijke gebieden.

Het nieuwe officiële advies dat voor het Afrikaanse land staat is  om ‘waakzaamheid’ te betrachten bij het reizen naar Gambia. Daarbij doen reizigers er goed aan om manifestaties of politieke bijeenkomsten te vermijden. Ook moet er afstand bewaard worden bij militaire installaties en regeringsgebouwen.

Wegen
Ook de wegen in Gambia verkeren in een zeer slechte staat, waardoor autoverkeer in het Afrikaanse land niet goed mogelijk is. Zowel wegen als voertuigen verkeren in zeer slechte staat. Checkpoints zijn na het ondergaan van de zon niet duidelijk zichtbaar, waardoor extra waakzaamheid aangeraden wordt.

Het is aangeraden om voor deze checkpoints te stoppen: doorrijden bij checkpoints wordt gezien als de vorming van een nieuwe bedreiging.

Medische voorzieningen
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is er een tekort aan medische voorzingen in Gambia. Alvorens af te reizen naar Gambia is het aangeraden om meer informatie in te winnen over eventuele vaccinaties, symptomen en preventie van diverse ziekten.

Deze ziekten breken steeds vaker uit omdat de medische voorzieningen in Gambia vrij beperkt zijn. Deze informatie is beschikbaar bij de GGD of de reiskliniek.

Reis annuleren
Mocht de situatie in Gambia verder uit de hand lopen, dan kan het zijn dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reizen naar het land volledig ontraadt. Toch is een advies van BuZa niet bindend. Wel kan het zijn dat de reisverzekering in samenwerking met aan annuleringverzekering de kosten voor het annuleren van de reis naar Gambia vergoedt.

Reisverzekering vergelijken kan inzicht bieden in de premies van reis- en annuleringsverzekeringen in Nederland. Daarmee kan er behoorlijk bespaard worden op de premie van een reisverzekering.

Door: Dennis de Wit