Sieraden meeverzekeren

Wie een inboedelverzekering afsluit, verzekert daarmee al zijn inboedel tegen schade ontstaan door brand, storm of diefstal. Sommige verzekeraars verzekeren de klant tot een maximumbedrag; anderen passen de maandelijks te betalen premie aan op de inboedelwaarde. Elektronische, dure apparaten stuwen dan de premie behoorlijk. Maar ook aan de sieraden moet eens gedacht worden. Deze kunnen in het geval van brand snel verloren gaan, en ook diefstal tijdens de vakantie komt geregeld voor. In sommige gevallen moet er zelfs een aparte kostbaarhedenverzekering naast de inboedelverzekering worden afgesloten.

Zijn mijn sieraden wel verzekerd?
Het is niet vanzelfsprekend dat sierraden automatisch meeverzekerd zijn in de inboedelverzekering, maar het is wel mogelijk. Het is belangrijk om in beide gevallen in de gaten te houden wat de goud- of zilverprijs van uw sieraad is. Deze prijzen variëren soms sterk, waardoor het voor kan komen dat de werkelijke waarde ver boven de verzekerde waarde ligt. In dat geval volstaat het bedrag dat genoemd wordt in de polis van de inboedelverzekering niet meer met het werkelijke bedrag. Dan wordt er te weinig geld uitgekeerd om nieuwe sierraden aan te kunnen schaffen. In verzekeringstermen heet dit ‘onderverzekering’.

Oplossing
Onderverzekering zorgt ervoor dat indien er schade of diefstal geleden wordt, de waarde niet volledig vergoed wordt. Elektronische apparaten zoals laptops en televisies zijn aan afschrijving onderhevig: in het geval van schade wordt er nooit de nieuwwaarde uitgekeerd. Ook bij sierraden wordt nooit de nieuwwaarde uitgekeerd. Er wordt gekeken naar de goud- en zilverprijs. Daarom is het verstandig deze prijs in de gaten houden, en eens per jaar de collectie sieraden en juwelen opnieuw te laten taxeren.

Wanneer de waarde sterk veranderd is, kan deze nieuwe waarde het beste doorgegeven worden aan de inboedelverzekeraar of tussenpersoon. Bij uitbreiding van de collectie sieraden of juwelen is het verstandig dit na taxatie onmiddellijk doorgegeven. Zo kan onderverzekering bestreden worden.

Verzekeren
Om deze kostbaarheden te verzekeren, kan er gekozen worden voor een kostbaarhedendekking binnen de inboedelverzekering. Hierdoor stijgt de premie licht, doordat de inboedelwaarde hoger wordt. Toch hoeft het verzekeren van de inboedel, waaronder de sieraden, helemaal niet duur te zijn. Vergelijk inboedelverzekeringen voor een overzichtelijke weergave van de goedkoopste inboedelverzekeringen. De prijs staat meestal gelijk aan de kwaliteit. Daarom staat de inboedelverzekeraar met de beste prijs-kwaliteitsverhouding bovenaan.