Premiekorting bij beveiliging

Wanneer de woning voorzien is van bijvoorbeeld een inbraakalarm of een brandmelder, kan er bij de inboedelverzekering een korting op de polis verkregen worden. Echter dient het alarm wel aan een aantal voorwaarden te voordoen: het moet aangesloten zijn bij een centrale, en goedgekeurd worden met een politiekeurmerk of borgcertificaat. Veel inboedelverzekeraars hechten bovendien veel waarde aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Om dit keurmerk te bemachtigen, moet de woning voldoen aan een aantal richtlijnen. Bij het verzekeren van hoge waarden, mag de inboedelverzekeraar de verzekerde dwingen preventieve maatregelen te nemen. Bij andere inboedelverzekeraars kan er juist korting verkregen worden.

Centrale
Het aansluiten van een alarminstallatie als een inbraakalarm is het meest nuttig wanneer deze in directe verbinding met de meldcentrale staat. Sommige inbraakalarmen werken als een brandmelder: het alarmeert de bewoner in het geval van inbraak, maar het is aan de bewoner dit te melden aan de hulpdiensten. Verzekeraars willen daarom weten of het alarm is verbonden met een centrale. De verzekeraar geeft meer korting op de maandelijkse premie bij alarmen die rechtstreeks aangesloten zijn op de alarmcentrale.

Keurmerk
Ten tweede hechten de meeste inboedelverzekeraars veel waarde aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het keurmerk kan alleen behaald worden wanneer de verzekerde de juiste maatregelen neemt die in lijn zijn met de richtlijnen. Niet alleen aan alarmcentrale, maar ook andere maatregelen zoals het aanbrengen van de juiste sloten, een brandmelder en dergelijke wordt aandacht besteed. Op vertoon van het kenmerk geven de meeste inboedelverzekeringen kortingen op de premie voor inboedelverzekeringen.

Borgcertificaat
Aan de hand van het Borgcertificaat kan bovendien ook nog korting op de inboedelverzekering verkregen worden. Sinds 2005 is het Borgcertificaat officieel in werking. Het certificaat staat garant voor de juiste kwaliteit als het gaat om inbraakbeveiliging. Het certificaat is afgesteld met de richtlijnen van leveranciers, verzekeraars en de politie. Pas wanneer de inbraakinstallatie volledig aan de voorwaarden voldoet wordt het Borgcertificaat afgegeven.

Dit certificaat moet opgestuurd worden naar de inboedelverzekeraar. Bij bijna alle inboedelverzekeraars wordt er korting op de premie gegeven. Wie zijn huis maximaal beveiligt, kan ongeveer 20% per jaar besparen op de inboedelverzekering. Daarnaast is er nog één allerlaatste mogelijkheid om een lagere premie te betalen.

Vergelijken
De allerlaatste mogelijkheid is inboedelverzekeringen vergelijken. Door het vergelijken kan er gemakkelijk afgelezen worden welke inboedelverzekering het goedkoopst is, maar wel de hoogste dekking biedt.