Inboedelverzekering voor studenten

Volgens velen is de studententijd de leukste tijd in hun leven: uitgaan, feesten, nieuwe vrienden ontmoeten en een klein beetje studeren. Maar vaak gaan studenten ook op kamers, en dan is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Studenten nemen vaak een boel spullen mee van het ouderlijk huis naar de nieuwe kamer. Bij verschillende verzekeraars kunnen studenten zich verzekeren tegen bedragen van 15.000 of 25.000 euro.

Onderverzekering
Een veel gemaakte fout bij studenten is dat zij onderverzekerd zijn. Kersverse studenten hebben het vaak niet breed, en kiezen vaak voor tweedehands spullen. In dat geval is een goedkope inboedelverzekering vaak wel voldoende. Maar de student die in de tussentijd nieuwe meubels, een nieuwe computer of laptop aanschaft, raakt op deze manier al snel onderverzekerd. Daarom is het belangrijk periodiek na te denken over de nieuwe spullen die in huis zijn gehaald.

Situaties
Veel inboedelverzekeringen verzekeren hun klanten in ieder geval tegen inbraak, brand, storm of wateroverlast. Iedere student of verzekerde die met één van deze situaties te maken krijgt, kan een onmiddellijk beroep doen op vervanging van de beschadigde spullen. Vaak wordt dan binnen afzienbare tijd een kennisgeving verstuurd van de spullen die in ieder geval vergoed zullen worden.

Broekzakdekking
Naast de spullen die in de kamers van de student staan, is het ook belangrijk na te denken over de spullen die allemaal mee op reis gaan. Vaak moet er voor de opleiding of studie nog een laptop meegebracht worden. En tegenwoordig loopt iedereen rond met een mobieltje. Tijdens het uitgaan loopt zo’n mobiele telefoon natuurlijk een hoog risico kapot te gaan. Daarom bieden sommige verzekeraars bij de inboedelverzekering ook een broekzakdekking aan.

Deze broekzakdekking wordt meestal als extra optie aangeboden. Dit zorgt ervoor dat de maandelijkse premie ook iets hoger uitvalt. Toch hebben extra opties ook voordelen; de student loopt minder risico wanneer apparatuur beschadigd wordt tijdens het uitgaan.

Eigen schuldverzekering
Er zijn zelfs verzekeraars die een ‘eigen schuldverzekering’ aanbieden als extra optie bij de inboedelverzekering. Dit houdt in dat ook als de schade ontstaan is door de eindgebruiker zelf, de verzekerde toch recht houdt op vervangende spullen van dezelfde waarde. Wel is de premie van dit soort verzekeringen vaak hoger.

Vergelijken
Het is raadzaam eerst inboedelverzekeringen te vergelijken alvorens er één af te sluiten. Niet alle verzekeringen dekken namelijk precies dezelfde waardes. Wel verzekeren alle inboedelverzekeraars hun klanten tegen schade ontstaan door brand, inbraak, storm of wateroverlast.