Beveiligingstips voor de vakantieganger

Ieder jaar gaan er honderdduizenden Nederlanders naar de zonnige oorden. Maar op inbraakschade tijdens afwezigheid van de bewoners zit niemand te wachten. Een voortijdige afbraak van de vakantie is dan noodzakelijk. Daarom hebben wij de beste tips op een rijtje gezet, om zo het huis beter te beveiligen tegen inbraak of brand.

Richtlijnen
Om te beginnen zijn er richtlijnen om het huis zo goed mogelijk te beveiligen. Deze richtlijnen zijn opgezet door het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Sommige inboedelverzekeringen geven zelfs korting aan wie aan deze richtlijnen voldoet. Door de richtlijnen te volgen kan het huis niet alleen beter beveiligd worden tegen inbrekers, maar ook maatregelen met betrekking tot brandpreventie komen aan de orde.

Certificaat
Wie aan de richtlijnen volgens het Politiekeurmerk voldoet, krijgt een certificaat Veilig Wonen. Op vertoon van dit certificaat kan de verzekerde aanspraak maken op korting op de inboedelverzekering. Sommige verzekeraars rekenen zelfs met kortingen die kunnen oplopen tot 25%.

Social media
Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen social media als Facebook en Twitter. Echter kennen inbrekers deze social media ook, en dus is het niet handig als bewoner te twitteren dat de vakantie naar Tenerife gaat beginnen. Op deze manier wordt de inbreker een schot op open doel gegund.

Lampen aanlaten
Een vaak gemaakte fout is dat bewoners vaak de neiging hebben de lampen de hele dag te laten branden als zij op vakantie gaan. Dit is juist afgeraden om te doen; inbrekers weten dan dat er waarschijnlijk niemand thuis is. Een goede oplossing is de aanschaf van een tijdschakelaar voor de verlichting. Daarmee kan een normaal ritme worden nagebootst, en is er dus niets verdachts aan het huis.

Sleutels
Nog steeds leggen veel verzekerden hun sleutels op een vaste plek in bijvoorbeeld de schuur achter het huis, of een klassieker: onder de mat. Wanneer de bewoner besluit de sleutels te delen met bijvoorbeeld de buren, is het verstandiger om deze af te geven vlak voor vertrek. Kies dus niet voor plekken waar inbrekers de sleutel gemakkelijk weten te vinden, maar geef de sleutel liever persoonlijk af aan de buren.

Rookmelders op iedere verdieping
Een manier om brand te voorkomen, is het nemen van preventieve maatregelen. Hang bijvoorbeeld rookmelders op iedere verdieping. Zorg er ook voor dat geen enkele stekkerdoos overbelast uitblijft. Een energiebesparende tip: vlak voor vertrek kunnen alle elektronische apparaten ontkoppeld worden. De apparaten hoeven niet in stand-by te blijven staan; er is immers niemand thuis.

Backups maken
Bijna iedereen is tegenwoordig in het bezit van een digitale camera of computer. Indien deze apparatuur thuisgelaten wordt, is het verstandig een backup te maken van alle waardevolle bestanden. Computers zijn nog steeds in trek onder inbrekers. Zorg er dus voor dat alle bestanden vergrendeld zijn vlak voor vertrek.

De verzekeringspapieren
Het lijkt misschien een open deur: maar lees alle verzekeringspolissen nog eens goed door. Het gaat daarbij niet alleen om de polissen van de inboedelverzekering, maar ook de dekking van bijvoorbeeld de reis- of autoverzekering.

In de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering is terug te vinden waar de verzekerde wel of niet voor verzekerd is. Ook kennen inboedelverzekeringen een maximaal verzekeringsbedrag. Zorg dat de informatie over waardevolle spullen up-to-date is met de inboedelverzekering, en voorkom daarmee onderverzekering. Wie graag met een gerust hart op vakantie gaat, kan tot slot nog hang- en sluitwerk aanbrengen aan zijn woning.

Tot slot
Tot slot: inboedelverzekeringen kunnen soms prijzig zijn. Het is daarom goed om jaarlijks een vergelijking te maken van alle inboedelverzekeringen op de markt. Vergelijk inboedelverzekeringen om gemakkelijk een overzicht te krijgen van de goedkoopste inboedelverzekeringen met de beste dekkingen.