Windenergie

Steeds meer energieaanbieders in Nederland bieden groene energie aan. Ook windenergie wordt steeds vaker aangeboden. Maar hoe zuinig is windenergie nu echt, en hoe werkt het precies? Windenergie is een zuinige methode om energie op te wekken, maar er zijn ook veel mensen tegen windenergie. Zij vinden dat deze vaak metershoge windturbines het Nederlandse landschap verpesten. Je kunt echter ook een deel van een windturbine kopen om zo zelf te genieten van de opbrengsten van windenergie.

Hoe werkt het?
Windturbines gebruiken een onuitputtelijke bron: de wind. Daarmee is windenergie al 50 keer beter voor het milieu dan de ‘grijze stroom’ die veel energieaanbieders nog aanbieden.

De stroom wordt opgewekt zonder dat daarbij het klimaat een slachtoffer wordt van het menselijk consumeren. Het klimaat wordt niet belast, en er worden geen grondstoffen gebruikt om energie op te wekken. Bij het bouwen, onderhouden en afbreken van een dergelijke windmolen komen wel CO2-stoffen vrij, die overigens wel schadelijk zijn voor het milieu.

Maar deze uitstoot is zo miniem, dat deze binnen drie tot zes maanden weer terugverdiend is. Gemiddeld gaan windturbines 20 jaar mee, waardoor er tot ongeveer tachtig maal meer energie geproduceerd wordt dan dat benodigd is voor de plaatsing van één windmolen.

Van binnen
Windenergie komt tot stand door wind om te zetten in energie. Dat gebeurt aan de hand van de windturbine, die drie onderdelen kent: de rotor, de gondel, en de mast.

Door de wind draaien de rotorbladen die bevestigd zitten aan de rotor. Het as brengt de tandwielen in beweging die gekoppeld zijn aan een elektriciteitsgenerator. Deze generator bevindt zich in de gondel. Doordat de windturbines enkele metershoog zijn, kan er veel energie opgevangen worden; er zijn immers geen factoren die de wind kunnen beďnvloeden: er zijn geen obstakels.

In de gondel van de windturbine zitten allerlei installaties en technieken ingebouwd die er voor zorgen dat de windmolen blijft draaien. Zo draait de rotor een beetje mee zodat de rotorbladen altijd in de juiste windrichting staan.

Windkracht
In Nederland stonden er in 2010 al meer dan 1900 windmolen, waarmee ruim 4.5 miljard kWh stroom wordt opgewekt. Eén windturbine van de grootste soort levert al meer dan 8 miljoen kWh stroom per jaar op. Omgerekend is deze windturbine dus goed voor het leveren van ongeveer 2300 huishoudens in Nederland.

Al vanaf windkracht twee levert een windmolen stroom. Het maximale vermogen van een windmolen ligt bij windkracht 6, wat met het Nederlandse klimaat regelmatig gehaald worden. Wanneer er echter storm op komst is, worden de windmolens stilgezet. Zo gaan alle windturbines bij windkracht 10 of hoger automatisch uit: dit om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen.

Vergelijken
In Nederland zijn er verschillende energieaanbieders die inmiddels naast grijze en groene stroom ook windenergie aanbieden. Door energie te vergelijken krijgen geďnteresseerden een overzicht van de kosten bij een gemiddeld gebruik per huishouden. Daarnaast geven consumenten een cijfer over hoe tevreden zij zijn over de prijs en de kwaliteit van de aanbieder. Zo krijgt men altijd de juiste kwaliteit voor de juiste prijs.