Subsidie op zonne-energie

Wie graag bespaart op de energierekening, en daarbij graag milieuvriendelijk te werk gaat, kan overwegen om zonnepanelen op het huis te plaatsen. We hebben al eens eerder uitgelegd hoe zonnepanelen in zijn werk gaan. Maar zonnepanelen hebben vaak een behoorlijke aanschafprijs, waardoor het niet verleidelijk is om deze zonnepanelen aan te schaffen. Daarom heeft de overheid een potje beschikbaar gesteld om het aantrekkelijker te maken voor de Nederlandse burger zonnepanelen te plaatsen.

Subsidiepot
De overheid heeft een subsidiepot van 22 miljoen euro vrijgemaakt om te investeren in zonne-energie. De overheid stelt een aantal eisen aan burgers die aanspraak willen maken op de subsidie. Deze subsidie is alleen bedoeld voor particulieren. Maximaal kunnen huishoudens tot 15% van het aankoopbedrag terugkrijgen van de overheid middels de subsidie.

Maximumbedrag
Om te voorkomen dat er een run op zonnepanelen ontstaat, en men voor enorme bedragen zonnepanelen aanschaft, heeft de overheid naast een maximumpercentage ook een maximumbedrag ingesteld. Per huishouden is een maximale subsidie van 650 euro op zonnepanelen beschikbaar gesteld.

Voor het aankoopbedrag worden wel de aanschafkosten van zonnepanelen en het vervaardigen daarvan meegerekend. Echter tellen arbeidsuren en installatiekosten niet mee voor de aanschafkosten van zonnepanelen, en dus ook niet voor het subsidiebedrag.

Voorwaarden
Om aanspraak te maken op de subsidie, moet de huisbezitter voldoen aan een aantal voorwaarden zoals de overheid deze stelt. Zo moet het systeem tenminste 600 wat of meer vermogen hebben. Het gemiddelde piekvermogen voor zonnepanelen bij een gemiddeld huishouden bedraagt 1400 watt. Omgerekend is een dergelijk vermogen gelijk aan ongeveer 10 zonnepanelen op het dak van de woning.

Aanvragen
De subsidie op zonnepanelen hoeven niet aangevraagd te worden bij de gemeente. De aanvragen lopen namelijk via het elektronisch loket van Agentschap NL. Agentschap NL is een instantie van de overheid die alle energie- en milieuzaken in Nederland regelt.

Het is niet nodig om een lang formulier te bestellen en vervolgens terug te sturen: het aanvragen van subsidie op zonnepanelen kan gemakkelijk online middels het elektronisch pakket. Om in te kunnen loggen bij dit elektronisch loket, heb je overigens wel een DigiD nodig. Ook een digitaal document van de koopovereenkomst met een datering van 2 juli 2012 of later moet worden bijgevoegd in de elektronische aanvraag.

Koop ontbinden
De overheid raadt alle ge´nteresseerden aan om een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst van de zonnepanelenleverancier op te laten nemen. Het is slim een voorwaarde te stellen dat de koop ongedaan gemaakt mag worden wanneer blijkt dat de overheid geen subsidie op de aanschaf van zonnepanelen wil verstrekken. Zo kan voorkomen worden dat je straks aan een koop vastzit zonder dat je daarvoor subsidie krijgt.

2013 De 22 miljoen euro subsidie waar men over spreekt is alleen beschikbaar gesteld voor het jaar 2012. In 2013 is er nog eens 30 miljoen euro beschikbaar voor de subsidie. Na 2013 stopt de subsidieregeling.

Vergelijken
Mocht je toch niet overtuigd zijn, dan kun je altijd nog groene energie overwegen. Energie vergelijken op onze website geeft u een overzicht van alle aanbieders en de laagste premies.