Overstappen

Energie vergelijken is een goede manier om inzicht te krijgen van de energieprijzen in Nederland. Wanneer je er achter komt dat je huidige energieleverancier eigenlijk niet meer voldoet aan je wensen, bijvoorbeeld doordat je nu onnodig te veel moet betalen, kun je er voor kiezen om aansluiting te vinden bij een andere energiemaatschappij. Wel moet je eerst wat stappen ondernemen voordat je over kan stappen naar een andere leverancier. Energieleveranciers behouden zich het recht om een boete op te leggen wanneer je besluit om voortijdig je contract te beëindigen. Op deze manier wordt je besparing dus eigenlijk omgezet in een boete.

Kosten
In principe is overstappen naar een andere energieleverancier gratis. Er zijn geen kosten aan verbonden. Tenminste, als je nog nooit eerder een energiecontract hebt afgesloten bij een energieleverancier. Wanneer op dit moment de energie geleverd wordt door een leverancier die vroeger verbonden was aan een zogenaamd netwerkbedrijf, mag je op ieder moment – dertig dagen van tevoren – je energiecontract opzeggen.

Overstapservice
Wie al die papieren rompslomp echter niet zelf wil aangaan, kan ervoor kiezen om over te stappen via de overstapservice van de energieleverancier. Het is een goede tip, want veel energieleveranciers brengen niet of nauwelijks kosten in rekening voor het gebruikmaken van de overstapservice. Op deze manier hoef je zelf niet de volledige overstapprocedure mee te maken, en weet je zeker dat de regeling van het energiecontract in vertrouwde handen is.

Looptijd
De meeste Nederlanders hebben echter al een contract bij een energiemaatschappij. De looptijd bedraagt meestal 1 jaar, maar het kan zijn dat je in het verleden op een aanbieding van je energieleverancier gereageerd hebt. Daardoor kan de looptijd verlengd zijn naar 2, 3 of 5 jaar. In dat geval moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar ongestraft over kan stappen naar een andere energieleverancier.

Boetes
Voor het vroegtijdig opzeggen van het energiecontract mogen aanbieders een boete in rekening brengen. Deze boetes worden opgelegd door de Energiekamer. Gemiddeld bedraagt de boete voor contracten met een nog uit te zitten looptijd van 1,5 jaar ongeveer 50 euro per energieproduct.

Dit houdt in dat wanneer je zowel gas als energie afneemt van dezelfde aanbieder, je tweemaal 50 euro boete moet betalen. Hoe langer de resterende contractduur is, hoe hoger de boete wordt. Hoe hoog de boete wordt bij het voortijdig opzeggen van het energiecontract, kun je lezen in het energiecontract of op de website van de aanbieder.

Boetevrij
Leveranciers kunnen aangesloten zijn bij het Contract Controle Protocol (CCP). In dat geval neemt de branchevereniging EnergieNed het overstappen volledig op zich. Zowel oude als nieuwe contracten worden zo goed mogelijk op elkaar aangesloten, waardoor je geen boete hoeft te betalen vanwege contractbreuk, of met een dubbel contract komt te zitten.

Geef voor energieleveranciers die niet zijn aangesloten bij de CCP de einddatum van het vorige energiecontract aan als startdatum van het nieuwe energiecontract.

Wanneer je er nog niet helemaal over uit bent naar welke energieleverancier je over wilt stappen, kun je energieprijzen vergelijken.