Op de juiste manier vergelijken

Wanneer je energieleveranciers met elkaar wilt vergelijken, om zo tot de juiste keuze te komen, moet je allereerst iets afweten van een aantal factoren die de energieprijs bepalen. Zo werken sommige energieleveranciers met een vast contract. Ook de looptijd van een energiecontract kan per aanbieder verschillen. Daarnaast moet je kiezen tussen groene of grijze stroom, en het prijs-kwaliteitscijfer. We zetten nu alle factoren rustig op een rijtje.

Groen of grijs?
Groene stroom wordt opgewekt middels onuitputbare bronnen, zoals de zon en de wind. Grijze stroom wordt opgewekt vanuit fossiele brandstoffen, zoals aardgas en kolen. De prijs van groene en grijze stroom verschilt dankzij subsidies van de overheid niet zo veel. Ook dankzij onderlinge concurrentie van de verschillende energieleveranciers hoeft de prijs niet perse de keuze te bepalen.

Contract
Er zijn namelijk nog meer factoren waar je de keuze van af kan laten hangen. Zo zit je bijvoorbeeld bij Eneco of Essent bij zowel groene als grijze stroom vast aan een contract met een looptijd van een jaar. Maar Atoomstroom biedt wel een variabel contract kan. Een variabel contract betekent niet dat je op ieder gewenst moment de samenwerking kan stopzetten.

Met ‘vast’ en ‘variabel’ doelen energieleveranciers op de energieprijs. Bij een vast energiecontract kun je op een bepaald moment besluiten om de energieprijs voor een bepaalde duur vast te zetten. Op deze manier ben je als consument niet onderhevig aan de flink schommelende energieprijs. Het voordeel is dat je veel geld kan besparen wanneer je vastgezette energieprijs lager is dan de actuele prijs. Echter kan de prijs ook onderuit gaan, waardoor je onnodig te veel moet betalen.

Bij een variabel energiecontract kun je de energieprijs niet vastzetten. Je betaalt dus op de energieprijs die op het moment van facturatie geldt.

Looptijd
Ook de looptijd van een contract kan verschillen. De grootste energieleveranciers hanteren een contractduur van een jaar (12 maanden). Sommige energieleveranciers bieden echter ook de mogelijkheid om binnen een half jaar het energiecontract op te mogen zeggen. Soms moet je een boete betalen als je je contract eerder op wil zeggen dan dat het contract afgelopen is. Let dus goed op de looptijd, en ga niet alleen maar uit van de energieprijs per jaar.

Prijs/kwaliteit
Naast de prijs is ook de kwaliteit van de energieleverancier belangrijk. Hoe klantvriendelijk gaat een energieaanbieder eigenlijk met zijn klanten om? Dankzij het prijs-kwaliteitscijfer kunnen klanten van vergelijken.net zelf aangeven hoe tevreden zij zijn over hun huidige energieleverancier. Zo kunnen nieuwe klanten gemakkelijk een indicatie maken van de klanttevredenheid per aanbieder.

Vergelijking maken
Nu je beschikt over alle kennis om een goede vergelijking te maken, kun je energie vergelijken. Geef middels het keuzevak de gezinsgrootte aan. De berekeningen komen tot stand op basis van een gemiddeld gebruik bij een bepaald aantal personen per jaar. Met energie vergelijken kunt u behoorlijk veel geld besparen. Bovendien krijg je een breder beeld van het aanbod van energie in Nederland, waardoor je dus meer keuze hebt.