Het stroometiket

Het is altijd handig om te weten wat voor soort stroom je precies gebruikt. Of je nu groene of grijze stroom hebt, wie merkt het verschil? En hoe weet je eigenlijk zeker dat je energieleverancier precies de stroom levert waar je voor betaalt? Deze vragen zijn ook in de politiek ter tafel gekomen. Daarom geldt er sinds 1 januari 2005 het verplichte stroometiket. Op het stroometiket van je energieleverancier kun je aflezen wat de exacte samenstelling en oorsprong van het geleverde stroom is. Op deze manier moeten energiemaatschappijen hun samenstellingen meer transparant maken.

Wat staat er op het label?
Je kunt het stroometiket vergelijken met het label op eten. Maar in plaats van calorieŽn, wordt de samenstelling van gast, kolen, kernenergie en duurzame energie opgetekend. Alle energiebedrijven geven op dezelfde manier hun samenstelling aan op het label. Zo kun je precies vergelijken welke energiemaatschappijen verantwoord met de toch al zo schaarse grondstoffen omgaan, en welke niet. Groene energie is hetzelfde als gewone elektriciteit, maar de samenstelling is wel anders. Dit vind je dus terug op het label.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit controleert of de stroometiketten kloppen, of ze er volgens de regels uitzien, en of de percentages wel kloppen die op het etiket staan.

Vergelijken
Nu het stroometiket inzichten biedt in de verschillen tussen de samenstellingen van stroom van de verschillende energiebedrijven, kun je ook nog een andere factor af laten hangen van je keuze: de prijs. Dankzij het transparanter worden van de markt doordat elke energiemaatschappij verplicht is een stroometiket te leveren, kun je nu gemakkelijk keuzes maken. Door energie te vergelijken kies je de beste energiemaatschappij met de volgens jou beste samenstelling en prijs.